Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край популярно

...
Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край популярно
Коментари Харесай

Нов подводен кабел разпалва спора между САЩ и Китай

Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край известно място за плаж край Марсилия. Кабелът " Мир " ще пътува по земя от Китай до Пакистан, а оттова ще продължи по океанското дъно 12 хиляди км. около Африканския рог преди да доближи Франция, написа Bloomberg.

Кабелът, изграждан от китайски компании, ще придвижва размер данни в секунда, равняващи се на 90 хиляди часа Netflix, и най-много ще служи на китайски компании, които имат бизнес в Европа и Африка.

Той съставлява и нова опция за разпалване на геополитическата битка в интернет. Huawei, която е в епицентъра на разногласието сред Китай и Съединени американски щати, е третият максимален акционер в Hengton Optic-Electric — компанията, която ще построи кабела. Huawei създава и част от нужното съоръжение.

Гугъл и Фейсбук няма да го употребяват, защото към този момент разполагат с задоволителен потенциал. Но даже и да желаеха, щеше да им бъде мъчно поради американските забрани, ориентирани към редица китайски производители на телекомуникационно съоръжение, в това число Huawei.

Подводните кабели имат стратегическо значение. Към момента към 400 от тях придвижват 98% от интернационалните интернет данни и телефонен трафик по света. Множеството от тях са благосъстоятелност на американски компании — давайки на Съединени американски щати и съдружниците ѝ възприятието за сигурност и отбрана против бойкот и шпионаж.

Вашингтон към този момент доста пъти приказва за опасността от китайска инфраструктура. Миналата година Майк Помпео, тогава държавен секретар, прикани интернационалната общественост да се увери, че " подводните кабели, свързващи нашата страна със международния интернет, не се употребяват за събиране на разследващи данни от Китай ".

Париж е в очакване на спомагателен напън от Вашингтон поради новия кабел и е подготвена да изключи избрани типове трафик от него, съгласно източници на изданието. Президентът Еманюел Макрон не желае да изолира Китай от интернет инфраструктурата, частично тъй като Франция не желае да зависи напълно и от Съединени американски щати, съобщи неотдавна той. Германският канцлер Ангела Меркел е на същото мнение.

Точките, на които кабелът излиза на сушата — и за които оборудването ще бъде създадено от Huawei — се считат за най-лесни за достъп. Има риск да бъдат оставени " малки врати " по време на построяването, посредством които информацията да бъде източвана, споделят специалисти.

Ограничаването на интернет инфраструктурата заради терзания за сигурност си има своята цена, в това число закъснение на свързаността. Но подводната система в бъдеще ще стане още по-фрагментирана. Към 2019 година Китай е притежател или снабдител на 11,4% от подводните кабели, а до сред 2025 и 2030 година този дял ще нарасне до 20%, съгласно Institute of Peace and Conflict Studies.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР