Подвеждащи твърдения за климата тревожат създателите на Wikipedia(снимка: CC0 Public

...
Подвеждащи твърдения за климата тревожат създателите на Wikipedia(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Климатичните промени и Wikipedia: конспирации и спорове


Подвеждащи изказвания за климата тревожат основателите на Wikipedia
(снимка: CC0 Public Domain)

Спорове и обвинявания назряват към поддръжката на другите езикови версии на Wikipedia и по-специално подстраниците ѝ, отдадени на климатичните промени. Някои от редакторите са гневни, че разноезичните подстраници разпространяват тайни теории и оферират подвеждащи изказвания по отношение на изменението на климата.

Обект на разногласия са подстраници на характерни езици като да вземем за пример суахили, казахски и белоруски. За разлика от най-популярната, англоезична версия, тези страници загатват, че учените не са на едно и също мнение по отношение на аргументите за измененията в климата, отбелязва.

Представител на фондацията Wikimedia, която ръководи Wikipedia, сподели, че основателите на онлайн енциклопедията са „ обезпокоени ” от появяването на сходно наличие и че са нужни повече редактори-доброволци.

Фразата „ изменение на климата ” в китайската Wikipedia да вземем за пример показва слънчевата интензивност като едно от вероятните пояснения за по света. Други препоръчани теории включват изказвания за появяването на тоталитарно международно ръководство и обвързване на апелите за дейности в региона на климата с секрети финансови ползи.
още по темата
В хърватската Wikipedia повече от една трета от страницата за световното стопляне е отдадена на полемиките по отношение на науката за изменението на климата. Според някои наблюдаващи, там са разказани тайни възгледи по тематиката.

„ Това доста ме тревожи ”, сподели старшият програмен пълководец на Фондация Wikimedia Алекс Стинсън. „ Ето за какво имаме потребност от повече хора, включени в този план ”.

Wikipedia се разгласява на повече от 300 разнообразни езика, всеки със лично автентично наличие и редактори-доброволци. Отворена за всеки, който има интернет връзка и предпочитание за редактиране, енциклопедията има наличие, което зависи напълно от доброволците.

Според Стинсън, когато има повече доброволци, възможностите да се промъкват и „ неприятна информация ” измежду наличието са по-малки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР