Подслушванията са българският Уотъргейт. Това заяви председателят на Временната комисия

...
Подслушванията са българският Уотъргейт. Това заяви председателят на Временната комисия
Коментари Харесай

Българският Уотъргейт - секретна информация на листчета и доклади на ухо

Подслушванията са българският " Уотъргейт ". Това съобщи ръководителят на Временната комисия за полицейското принуждение по отношение на митингите от 2020 година юрист Николай Хаджигенов пред публицисти след съвещание на краткотрайната комисия.

По думите му сега страната е пред откриване на най-голямото всеобщо подслушване в най-новата и най-старата история на България. " Това е български " Уотъргейт " безусловно. Доколкото в тези материали все още го няма президента, само че обществено е известно, че е подслушван и президентът ", безапелационен бе Хаджигенов. Той даде образец, че са били подслушвани публицисти - известни и нетолкова известни, политици, цивилен деятели, претенденти за депутати, настоящи политици, елементарни хора, а и един прокурор от СГП. В листата няма подслушвани политици от ГЕРБ.

Хаджигенов добави, че е имало и заличаване на листчета - това било видно от видеозаписите. Има и видеозаписи от коридорите на " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи и ГДБОП за това по какъв начин хора унищожавали документи за подслушванията часове наред. Във " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи унищожаването на документите за подслушванията почнало на третия ден от встъпване в служба на служебното държавно управление.

Той дефинира, че в отчета за подслушванията се виждали " ужасяващи неща ". " Служителите са си записвали на листчета, забравете такова разбиране като секретни тетрадки, в случай че знаете какво е това, и е докладвано на ухо на този или оня. Всяко едно от тези дейности е закононарушение. Записването на секретна информация на листче и докладването на ухо на някои е юридически парадокс ", акцентира Хаджигенов.

Той посочи, че прокуратурата саботира работата на комисията. Прокуратурата е безконтролна и отхвърля да даде информация с претекст " следствена загадка ", посочи Хаджигенов. Той се закани, че ще откри метод държавното обвиняване да спре да саботира работата на комисията.

От над 1 000 души, които са били " разработвани от Министерство на вътрешните работи ", както се изрази Хаджигенов по време на откритата част за медиите краткотрайна комисия, на 133 души се знаят имената. Николай Хаджигенов също е бил подслушван, само че не знае за какъв интервал.

Подслушвали са Столична дирекция на вътрешните работи ДАТО, ДАНС, " Вътрешна сигурност " към Министерство на вътрешните работи и отдел " Контратероризъм " в ГДБОП. Цялата мощност на страната е била впрегната против митинга. Имало е и хора под прикритие по време на миналогодишните митинги. Има данни, че лица са били арестувани, тъй като не са съумели да ги разпознават с лицево различаване. Всички екстри е имало, разяснява Хаджигенов.

По време на закритото съвещание участвал а и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се държала учтиво, като ексуправляващите изпратили човек, който да разузнае меко какво щяло да се случи в комисията. Атанасова поискала достъп до материалите, като е записано в протокола, че достъп ще ѝ бъде обезпечен, откакто всичко представители на краткотрайната комисия се срещнат с тях.

Временната комисия продължава работата със събирането на документите, като Хаджигенов прикани всички жители, които разполагат със сигнали за митинга да ги изпратят на мейла на комисията. След като завърши работата си комисията, би трябвало да бъде открит метод да се оповестят имената на подслушваните хора, настоя Хаджигенов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР