Подсъдимият за данъчни престъпления бизнесмен Николай Банев е заплашвал свидетелка

...
Подсъдимият за данъчни престъпления бизнесмен Николай Банев е заплашвал свидетелка
Коментари Харесай

Банев към свидетелка: Колелото се върти и сега вече не съм затворен |

Подсъдимият за данъчни закононарушения предприемач Николай Банев е заплашвал свидетелка по делото против него и я предизвестил да внимава какви показания дава. Това излиза наяве от окончателното определение на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС). Въпреки признатите показания в жалбата на свидетелката, съдът освободи Банев от домакински арест и го пусна под гаранция от 500 000 лева, заяви.

Свидетелката Мария Николова е подала тъжба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври към 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела позвъняването като опасност за живота ѝ, тъй като го познавала като безсъвестен. Бизнесменът се обърнал към нея с думите: " Ти си мъдро момиче и знаеш какво би трябвало и какво не би трябвало да приказваш ".

След това я уведомил, че към този момент нямал неприятни усеща към нея, само че я предизвестил, че в случай че удостовери показанията си от досъдебното произвеждане, щял да я зачеркне вечно.

" Свидетелят се опитал да изясни, че пред съда ще би трябвало да приказва единствено истината, само че подсъдимият ѝ декларирал: " Нали знаеш, колелото се върти и в този момент към този момент не съм затворен ", излиза наяве от жалбата на Николова, разкрита от съда.

Евгения и Николай Баневи бяха задържани в Ница на 26 октомври 2018 година, преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали запазен полет към София от предния месец, само че в това време прокуратурата им повдигна обвинявания и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха оповестени за търсене и задържане. Банев бе в ареста повече от две години и половина.

в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Той постанови да им бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро. Според съда продължителността на задържането е тревожна и българските управляващи е трябвало да дадат изключително мощни причини, с цел да задържат Банев за толкоз дълъг интервал.

Така се стигна до ново определение на спецсъда, който един път към този момент бе определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, само че втората инстанция я анулира. В края на октомври, към този момент и след решението на Европейски съд по правата на човека, спецсъдът още веднъж дефинира гаранция на Банев, само че от 200 000 лева

Именно това определение стачкува прокуратурата пред АСНС, като показва и показанията на застрашената свидетелка, с цел да стимулира настояването Банев да остане под домакински арест. Той пък твърди, че не може да заплати 200 000 лева, тъй като не разполага с толкоз пари поради обезпечителните ограничения на антикорупционната комисия. Банев е изискал съдът да не взема поради и показанията на свидетелката, тъй като информацията не била събрана по реда на Наказателно-процесуален кодекс. Той декларира също, че няма желание да се укрива, тъй като има претекст да почисти името си.

Заради определението на Европейски съд по правата на човека съдиите Емилия Петкова (председател на състава), Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова изясняват, че няма по какъв начин да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Но продължава да има обосновано съмнение, че Банев е направил закононарушенията, за които е упрекнат, в това число за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лева налози.

По този мотив съдът написа, че съгласно събраните доказателства и показания на очевидци има обосновано подозрение, че Банев и негови доближени са правили покупко-продажби, с които той е насочвал активи на ръководени от него компании в България към многочислени офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските компании, което е употребено като видимо съображение активите им да бъдат придобивани от офшорните сдружения.

Съдът е безапелационен, че продължава да има риск Банев да извърши и друго закононарушение, като отбелязва в определението си диалога със свидетелката Николова и предишни доказателства за негови диалози от ареста.

Според АСНС обаче даже и Банев да бъде оставен под домакински арест, тази мярка може да попречва единствено укриването му, само че не и закани, за каквито е свидетелствала Николова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР