Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщава

...
Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщава
Коментари Харесай

Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол

Подсъдимият Цветан Василев към този момент не се търси от Интерпол, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки юриста на Василев Константин Симеонов. Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не дава отговор на условията на Интерпол.

Считано от 5 август Цветан Василев към този момент не се търси с алена бюлетина. Решението е взето, откакто Василев е изискал организацията да преразгледа случая му. Справка в уеб страницата на Интерпол демонстрира, че фотографията на Цветан Василев от листата с търсените лица е свалена.

Преди към две години издирването на брачната половинка и дъщерята на Василев също беше спряно.

„ Интерпол одобри, че закононарушението, за което ги упрекват, не е закононарушение по критериите на организацията, такава е формулировката и в този момент при Цветан Василев. Това е пестник за прокуратурата “, разяснява пред Българска телеграфна агенция Симеонов.

Той добави, че делата на Антоанета и Радосвета Василеви към момента са в прокуратурата на равнище досъдебно произвеждане. Според него делата против тях могат да стоят на този стадий в прокуратурата, до момента в който не изтекат давностните периоди, които са доста дълги за съответните закононарушения. По думите на юрист Симеонов семейство Василеви се намират сега в Сърбия и теоретично могат да пътуват към този момент отвън страната, само че не и в страни, част от Европейския съюз.

През юли 2014 година предприемачът Цветан Василев беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той е упрекнат за над 100 закононарушения. На Василев са му повдигнати обвинявания задочно, защото се намира в чужбина. На 28 юли във връзка с него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система (ШИС). Предприети са съответните дейности и за издирването му в системата на " Интерпол ".

Според юрист Симеонов най-вероятно Европейската заповед за арест на Василев е към момента в деяние.

Делото против Василев стартира в Специализирания углавен съд през 2018 година, до момента в който той се намираше в Сърбия. През май т.г. стана известно, че сръбските управляващи дефинитивно са отказали да екстрадират подсъдимия в България. Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният основен прокурор Иван Гешев. Малко откакто делото влиза в Специализирания съд, той бе определен за началник на Спецпрокуратурата. По делото подсъдими са 18 лица, а обвинителният акт е над 10 хиляди страници. Делото към момента продължава.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР