Подробностите за смъртта на Юрий Гагарин - първият човек в

...
Подробностите за смъртта на Юрий Гагарин - първият човек в
Коментари Харесай

55 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Подробностите за гибелта на Юрий Гагарин - първият човек в Космоса, умрял в самолетна злополука преди 55 години, остават и през днешния ден забулени в тайнственост. 
На 27 март 1968 година в 10:18 ч. Гагарин се приготвя за подготвителен полет със своя образователен изтребител МиГ-15 на летище „ Чкаловски “ край Москва, спомня си някогашният му сътрудник космонавт Владимир Аксьонов. „ Юри и аз се консултирахме с едни и същи лекари и слушахме едни и същи прогнози за времето, моето политане беше планувано час след неговото “, споделя той преди 5 години пред Агенция Франс Прес.
Но полетът на Аксьонов е анулиран. В 10:30 ч. сутринта, когато Аксьонов се връща в базата, Гагарин и вторият му водач Владимир Серьогин (негов инструктор) към този момент не дават отговор на радиоповикванията.В 14:50 ч. екипажът на хеликоптера, издирващ самолета, оповестява, че са намерили елементи от останките на 65 километра от летището. Тялото на Гагарин е намерено на идващия ден. Той умира на 34 години.

„ Гагарин е мъртъв! “

Сергей Кравчински си спомня, че е научил за гибелта на Гагарин в базата. Той е бил млад галактически инженер и преди малко завършвал тренировката си за физическа подготовка. „ Чухме вик в коридора: „ Момчета, Гагарин е мъртъв! “ „ Беше потрес, всички дами плачеха “, спомня си той. За първи път в руската история е разгласен ден на народен печал за човек, който не е бил държавен глава.
Инженерите са знаели, че Гагарин тренира от дълго време на МиГ и че към този момент е имал проблеми при кацане, които е преодолял сполучливо. Когато чули заключенията на проверяващата комисия, изпаднали в неразбиране. Според формалната версия екипажът на самолета е трябвало да направи неочаквана маневра поради „ смяна на ситуацията във въздуха “ и това е довело до злополуката.
„ Докладът на формалната комисия, който беше 29 тома, в никакъв случай не беше оповестен “, сподели Александър Глушко, историк, учещ руската галактическа промишленост, пред AFP. Това кара сътрудници и специалисти да стартират свои лични проучвания, прибавя той.

Слуховете

По това време из Съветския съюз се популяризират дивни клюки към гибелта на Гагарин: че той е бил погубен от Кремъл, че е бил пийнал в пилотската кабина или като повода за гибелта се търси в махмурлийския (абстинентен)синдром. Или пък че е бил похитен от извънземни. Това единствено дребна част от тайните догадки.
През 2011 година, когато се отбелязва 50-ата годишнина от историческия полет на Гагарин в Космоса, Кремъл разгласява нова информация за гибелта му. Според неотдавна разкрити документи една от евентуалните аргументи за злополуката е била внезапна маневра, направена за отбягване на метеорологичен балон, след което Гагарин и Серьогин са изгубили надзор над самолета.
„ Тази дефиниция нищо не значи. Нито един от документите от 29-те тома на следствието не е оповестен напълно “, сподели историкът Глушко. Той счита, че тайната към гибелта на Гагарин е била непокътната, с цел да се скрият минусите в организацията и действието на руския галактически бранш - знак на мощта на Съюз на съветските социалистически републики. „ При липса на истина слуховете се умножават и не престават да циркулират и до през днешния ден “ - прибавя той.

Версията на Алексей Леонов

„ Родителите ми постоянно са ме уверявали, че Гагарин е починал, тъй като е бил пийнал “, споделя Александър Володко, служител на реда от сибирския град Новокузнецк, интервюиран при негово посещаване в Музея на космонавтиката в Москва. Володко споделя пред Агенция Франс Прес, че би желал истината най-сетне да бъде разкрита.

Володко споделя, че има вяра във версията за гибелта на Гагарин, изказана от Алексей Леонов (първият астронавт, излязъл в открития Космос) след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.Според Леонов, който е бил член на комисията за следствие през 1968 година, аероплан Сухой (Су-15)се е доближил до планувания маршрут на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговия. Това би предиздвикало самолета на Гагарин да се завърти и да се разбие. Пред РИА Новости преди 5 години Леонов повтаря тази версия: „ Видях разкрит документ от следствието, който удостоверява (това) “.
Леонов счита, че комисията е прикрила истината, с цел да отбрани водача на самолета Сухой, чието име самият Леонов отхвърля да разкрие, само че го разказва като „ много прочут “ и сега „ остарял и болен “. „ Това към този момент не е загадка: става дума за немарливост и нарушаване на разпоредбите за въздухоплаване “, безапелационен е Леонов. Но до момента в който формалните документи на следствието не бъдат оповестени, споделя историкът Глушко, „ това изказване е единствено догадка ".
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР