Подредени са 40 акварела и 12 скулптуриПредседателят на Комисията по

...
Подредени са 40 акварела и 12 скулптуриПредседателят на Комисията по
Коментари Харесай

Вежди Рашидов открива нова изложба

Подредени са 40 акварела и 12 статуи


Председателят на Комисията по просвета в 44-тото Народно заседание Вежди Рашидов открива на следващия ден (18 декември) в 18,00 часа огромна галерия “Скулптури и акварели ” в столичната изложба “Сан Стефано ”. Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата ”.

В залите на галерията са подредени 40 акварела и 12 статуи. За най-новата галерия на Рашидов известната изкуствоведка Аделина Филева написа: “Между скулптурата и рисунката последователно акварелът стана неизменима част от творчеството на Вежди Рашидов. Техника, която дава на създателя неограничени благоприятни условия за обрисуване на най-мимолетните феномени в природата и изложение на дълбочината на човешките прекарвания ”. По думите на Филева във всеки акварел е открит точният баланс, който се вижда и в скулптурните глави, изваяни от създателя.

“Плазмата на метала като че ли се разлива свободно, с цел да построи облици, които през обособените елементи последователно изплуват пред нас. Образи на мъже – воини, страдалци, мислители, самотници, минали през архаиката, античността, средновековието, съвременността, с цел да застанат пред нас със своята нова и самостоятелна гъвкавост, знакова символика и патината на времето ”, споделя още известната изкуствоведка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР