Подписването на дългоочакваното споразумение за името на Македония между Скопие

...
Подписването на дългоочакваното споразумение за името на Македония между Скопие
Коментари Харесай

Широк отзвук в социалните мрежи на подписването на договора за името на Македония

Подписването на дълго чаканото съглашение за името на Македония сред Скопие и Атина отекна шумно в обществените мрежи.

Eдни от най-активните бяха основните настоящи лица – министър председателят на Македония Зоран Заев направи селфи на лодката, която го води до гръцкия бряг на Преспанското езеро. До него са членовете на кабинета му – министрите Никола Димитров, Оливер Спасовски и Радмила Шкеринска.



Лидерът на опозицията Християн Мицковски оглави протестния марш на ВМРО-ДПМНЕ в Битоля и разгласява във „ Фейсбук” колаж, с който заявява, че той и партията му няма да поддържат смяна на Конституцията, на конституционното име Република Македония, и ще се опълчват с всички демократични и правни средства на този контракт, който съгласно него значи " капитулация ".

Българският министър председател Бойко Борисов поддържа сътрудниците си Ципрас и Заев с обява във „ Фейсбук”.



Но ето този кадър беше един от най-коментираните през днешния ден. Снимка: Reuters

Веднага след подписването на контракта се разигра любопитна сцена: Зоран Заев смъкна вратовръзката си и я подари на известния с това, че отхвърля да носи вратовръзки – Ципрас.

Жестът провокира усмивки и овации, а малко по-късно камерите уловиха комисаря на Европейски Съюз, отговарящ за разширението – Йоханес Хан, да сгъва вратовръзката на македонския министър председател и да я поставя в джоба на гръцкия министър-председател. Снимка: Reuters
„ Днес е доста прекрасен ден, на първо място за двете страни, само че и за Европейския съюз, за Европа и за Балканите. Това прави Европа по-мирна, по-обединена и отваря пътя за задачите Балкани да живеят в друга атмосфера”, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„ Това е исторически ден и опция за жителите на Северна Македония да получат положителни отговори за евроантлантическата интеграция. В края на краищата всички ще видят, че договорът е добър компромис, в който всеки дава, само че и всеки печели нещо”, сподели еврокомисар по разширяванетo Йоханес Хан.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР