Подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в

...
Подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в
Коментари Харесай

Пътят на българското мляко през вековете

Подписка за цялостна възбрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните артикули в България беше инициирана по време на третия народен събор " Млечният път на България през вековете ", който се организира в Луковит. Тази година в него вземат участие над 40 млекопреработватели и млекопроизводители. За първи път на събора вземат участие и представители на животновъдите.

Луковит

По думите на кмета на Луковит, който е и млекопроизводител, над 60% от пазара на мляко, на сирене и кашкавал се държи от имитиращи артикули, а това е изкючително нездравословно за хората.
Иван Грънчаров: Трябва да се внесат законодателни промени. След като го има това нещо и се случва в Европа, по този начин би трябвало да се направи и законодателни промени и в нашата страна. Надявам се...
Производители на закваски за мляко настояват, че при тяхното произвеждане няма спекулации, а веригата се къса при производителите, които влагат палмово масло в млечните артикули.
Елена Караиванова, изпълнителен шеф на компания, производител на закваски: В закваската за българско кисело мляко не се влага нищо друго, с изключение на мляко и бактерии. Това, какво вършат производителите на млечни артикули, напълно дано те да носят отговорността и, в случай че имат съвест, дано да престанат да влагат това, което влагат.
Фермерите считат, че част от казуса идва от дефицита на мляко за производството. А повода са ниските изкупни цени.
Снежанка Близнакова, фермер: Не може един литър мляко да се дава на 1 лева, овче, козе - което е най-здравословно, на 40-50 ст., а една газирана вода да коства повече от 1 л българско същинско мляко. Просто това за мен е закононарушение.
Въпреки проблемите в бранша, третият Национален събор в Луковит донесе и доста наслада и развлечение за дребни и огромни, които демонстрираха своите умения да подготвят разнообразни вкусотии от млечни артикули.
 В Разград стартира Панаирът на киселото мляко В Разград стартира Панаирът на киселото мляко
В Разград стартира 17-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на националните обичаи и занаяти. Официалното разкриване на събитието бе нощес...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР