Подписан е договорът между Топлофикация София и Булгаргаз. По силата

...
Подписан е договорът между Топлофикация София и Булгаргаз. По силата
Коментари Харесай

Държавата опрости 680 млн. лева на столичната „Топлофикация“, осигурен е газът за зимния сезон

„ Подписан е договорът сред „ Топлофикация София ” и „ Булгаргаз ”. По силата му считано от 1 януари 2023 година до края на годината всички нужни количества синьо гориво за София ще бъдат обезпечени “ това разгласи пред публицисти ръководителят на СОС Георги Георгиев.

„ Факт към този момент е и реструктуриране, погасяване на отговорности, сключване на контракти за над 680 млн. лв., които „ Топлофикация “ дължи на БЕХ и „ Булгаргаз “. Изготвили сме и са подписани съглашения за прихващане на този дълг, с цел да може сдружението да поеме глътка въздух “, уточни още той.

Заради нарастването от 40% на цената на парното в София, ръководителят на Столичния общински съвет прикани да се обмислят обезщетения, сходно на тези за тока и природния газ, тъй че да не се постанова софиянци да усетят разликата.

Служебният енергиен министър Росен Христов изясни, че се работи за излекуване на „ Топлофикация София “ като към този момент се вършат стъпки в тази посока. Работната група ще продължи да работи и в идващите седмици.

Христов добави, че е значимо да се създаде базата за развиване, въз основа на която ще се търси интернационален вложител и оператор за сдружението.

„ Очаквам нещата да ги разгадаем в границите на месец-два. Тук целта ще бъде върху качествената подготовка, с цел да можем да намерим първокласен сътрудник “, акцентира енергийният министър.

По думите му задачата на всичко това е в един миг Топлофикация-София да се оздрави, с цел да стартира да работи като независимо сдружение и да действа на пазарен принцип, както и да претърпи рационализация.

Задълженията на „ Топлофикация-София “ в размер на над 680 млн. лв. ще бъдат реструктурирани, които сдружението дължи на Българския енергиен холдинг и „ Булгаргаз “, които пък Топлофикация-София има да получава от страната като обезщетения.

„ Изготвили и са подписани съглашения за прихващане на този дълг, с цел да може сдружението да поеме глътка въздух “, уточни от своя страна ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Георгиев обаче настоя да бъдат подхванати и обезщетителни механизми от страната, каквито има за горивата и електрическата енергия, наблягайки, че нуждата от обезщетения е „ крещяща “.

Министърът на енергетиката разясни, че въпросът с обезщетенията е организиран в Закона за бюджета, който към този момент е гласуван.

„ Нови обезщетения без настоящ парламент няма по какъв начин да предвидим и осигурим “, съобщи министър Христов и добави, че задачата би трябвало да бъде търсенето не на обезщетения от страната, а газ на налични цени, на които промишлеността би могла да работи.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР