Подобряват се трайно междуфирмените плащания у нас. Такава е тенденцията

...
Подобряват се трайно междуфирмените плащания у нас. Такава е тенденцията
Коментари Харесай

Трайно се подобряват междуфирмените плащания у нас

Подобряват се трайно междуфирмените заплащания у нас. Такава е наклонността и в Европа. Това сочи представително изследване измежду 3 400 компании в 17 европейски страни. И въпреки страната ни да е по обратно в тази ранглиста съгласно изследването, през тази година българските компании регистрират най-хубавите си индикатори по прецизност на заплащанията за последните 5 години. Данните сочат още, че жителите са по-дисциплинирани от бизнеса в това отношение.

Начело на класацията за правилни междуфирмени заплащания е Дания, а на дъното са Гърция и Словения. Според изследването, 76% от издадените фактури у нас се заплащат в уговорения период, 20 на 100 със забавяне, а 4% се отписват заради невъзможността да бъдат събрани въобще.
Райна Миткова - шеф на компания за събиране на вземания: Стандарт за бизнеса у нас е да дава 35 дни отсрочено заплащане на своите контрагенти. Тази година отчитаме, че в този момент изчакваме 19 дни за своите вземания, което е една огромна стъпка спрямо 29 преди 5 години.
За да компенсират отрицателните резултати от несъбраните вземания 27% от компаниите лимитират вложенията, 25% редуцират чиновници или не наемат нови, а една четвърт усилват цените на създаваните от тях артикули и услуги.

Светла Петрова - търговски шеф във компания за събиране на вземания: За страдание, не дребна част от българските компании не престават да работят на доверие - договорката става без документи, даже без контракт. Това оказва въздействие и прави мъчно да се потвърди, че компанията има да взема пари.
Не инцидентно междуфирмената задлъжнялост е измежду най-големите проблеми в стопанската система ни. Според изследването, от ден на ден български компании търсят помощта на колекторски компании, с цел да получат парите си. Страната ни е преди всичко в Източна Европа по върнати доходи посредством колекторски компании.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР