Подобряването на здравеопазването в България изисква стратегически подход, институционален диалог

...
Подобряването на здравеопазването в България изисква стратегически подход, институционален диалог
Коментари Харесай

Здравеопазването се нуждае от реформи в модела на финансиране

Подобряването на опазването на здравето в България изисква стратегически метод, институционален разговор и решения, които да подсигуряват устойчиви вложения, образование и развиване на стимулирани здравни експерти, внедряване на нововъведения, огромна цифровизация и транспарантно публично-частно партньорство сред разнообразни заинтригувани страни в страната. Това са част от изводите от отчета „ Здравеопазването като инвестиция “, показан от Американска комерсиална камара в България.

" С този отчет Американска комерсиална камара заявява  да се включи в обществения спор за смяна  в опазването на здравето, което е приоритет както за страната, по този начин и за всеки български жител. Ние още считаме, че опазването на здравето е част от националната сигурност. То е в основата за развиване на конкурентоспособността на България и за усъвършенстване на икономическия климат у нас “, разяснява Петър Т. Иванов, основен изпълнителен шеф на Американска комерсиална камара в България. Според него вложенията в опазването на здравето не би трябвало да се преглеждат фрагментирано, както и да се възприемат единствено и само като финанси и като разход.

Анализът „ Здравеопазването като инвестиция “ демонстрира, че през последните 20 години България отбелязва прогрес в сферата. Това директно се отразява в увеличената междинна дълготрайност на живота, в понижаване на детската смъртност и други Но страната ни доста изостава по редица основни индикатори по отношение на средноевропейските, като предотвратима смъртност, достъп до здравни услуги и лекарства, намаляващ брой общопрактикуващи експерти, неефективност на доболничната помощ и други.

Българската здравна система е един от основните фактори за постоянна стопанска система, устойчив  пазар на труда при застаряващо население, удобен бизнес климат в страната и привлекателността на България като капиталова дестинация, четем в разбора. Документът демонстрира още нуждата от промени за оптимизация и дейно прилагане на налични запаси, както и потребността от вложения в здраве с гаранция за дълготрайна възвращаемост.

5 хрумвания за усъвършенстване на опазването на здравето у нас

Докладът на Американска комерсиална камара в България показва най-малко пет хрумвания, чиято реализация би донесла средносрочни усъвършенствания на здравната система, и които ще се отразят удобно на здравния статус на популацията, достъпа до здравни услуги и повишение на благосъстоянието. Това са:

 

Превенция, скрининг и новаторска медицина;

Инициативи за цифровизация ;

Промяна от ИТ-здравеопазване към същинско Дигитално здравеопазване;

Нужда от действителна промяна на модела на финансиране на системата;

Ефективно потребление на е вропейски те фондове .

Всяка една от концепциите могат да допринесат както за дейно разходване на средства за здраве, по този начин и да допринесат за усъвършенстване на здравето на всеки един български жител, предлагат от АмЧам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР