Подобрява се оценката на мениджърите за бизнес климата у нас,

...
Подобрява се оценката на мениджърите за бизнес климата у нас,
Коментари Харесай

Мениджърите са неудовлетворени от работата на администрацията и липсата на е-правителство

Подобрява се оценката на мениджърите за бизнес климата у нас, а самооценката за положението на предприятията е "слаб напредък, само че по-скоро застой ". Това оповестиха от БСК при представянето на резултатите от обичайното, петнадесето по ред онлайн-допитване измежду членовете си по отношение на положението на бизнес средата и предприятията през изтичащата 2019 година, както и упованията им за идната календарна година.

Проучването е извършено в интервала 10 ноември - 10 декември 2019 година и сплотява отговорите на 792 мениджъри на компании.

То регистрира прочут скептицизъм за 2020 година, който в огромна степен се дължи на незадоволеност от работата на институциите, терзания за растеж на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и недостиг на качествена работна ръка. Сериозни терзания буди забавянето на световния напредък и очертаващата се нова икономическа рецесия, както и "позеленяването " на Европейския парламент, предполагащо нова доза регулации в региона на околната среда.

За поредна година измежду основните цели на компаниите е точно работната мощ , която е проблем и в количествено, и в качествено отношение. Най-голямо търсене има за тесни експерти и изпълнителския състав, а в по-малка степен - за административен и спомагателен личен състав. Проблем е попълването и на мениджърските позиции. Преобладаващата част от работодателите показват подготвеност да влагат в образование на личния състав и в нарастване на трудовите хонорари, само че на база реализирани приемливи равнища на умения и пълномощия.

В отворен въпрос в края на изследването от БСК са оставили и опция за мнения в свободен текст. Преобладаващата част от тях са свързани с незадоволеност от работата на администрацията и неналичието на електронно държавно управление. Друг водещ проблем са измененията в Наредба Н-18 (за касовите апарати) и неяснотите във връзка с тяхното използване, изключително с оглед наближаващия краен период за влизане на измененията в действие (31 януари 2020 г.). Сред проблематичните сфери е и неналичието на качествено професионално обучение, както и нуждата от по-тясна връзка сред образованието и бизнеса.

Резултатите от изследването бяха показани от ръководителя на БСК Радосвет Радев и зам.-председателите Димитър Бранков и Станислав Попдончев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР