Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че

...
Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че
Коментари Харесай

Проучване: Мъжете по-често не искат да носят маски, защото не е горино

Подобно изказване може да звучи пристрастно, само че статистиката демонстрира, че е истина. Повече мъже, в сравнение с дами отхвърлят да носят маски. Каква е повода за това и по какъв начин могат да бъдат накарани хората да възприемат този въпрос съществено?
Независимо, че се намираме в разгара на пандемията, има хора, които се държат едно нищо не по този начин, че нищо не се е случило. Те не престават да си живеят както до момента, без да ги е грижа за близките, написа Ясемин Сакай в коментар за турския вестник " Сабах ", съобщи БГНЕС.
През първите два дни след свалянето на рестриктивните мерки през юни в Турция случаите с позитивни проби за COVID-19 се усилиха с 50%.
В интервала, през който здравните управляващи на страната упорстват да се съблюдават противоепидемичните правила, се вижда, че най-вече мъжете или са сложили погрешно маските си, или въобще не носят такива. Статистиката сочи, че на всеки 6 мъже има почти по 1 жена, която не съблюдава тези правила.
Статистиката на смъртните случаи също не е в интерес на мъжете - от над половин милион смъртни случая в света, породени от COVID-19, повече от половината са мъже. Във всяка страна сред 51% до 68% от смъртните случаи са мъже, показва авторката.
Освен това мъжете развиват повече затруднения и по-тежки признаци. Отчасти това се дължи на обстоятелството, че мъжете биологично са по-уязвими от вируса. Жените имат по-силна имунна система поради Х хромозомите, които носят повече свързани с имунитет гени. Едновременно с това мъжете са доста по-склонни към рисково държание, като игнориране на физическата отдалеченост и отвод да одобряват признаците съществено.
Маските не са най-удобният аксесоар за носене на открито, изключително при слънчево и топло време. Освен това мъжете са в неизгодна позиция поради космите по лицето.
Скорошно изследване, извършено от Валерио Капраро от университета в Мидълсекс и Хелън Барсело от Математическия теоретичен проучвателен институт в Бъркли, демонстрира, че мъжете просто възприемат носенето на маски като " срамно, а не готино и симптом на уязвимост ". За задачата на изследването е направено допитване до 2 459 американци. Участниците в теста е трябвало да оценят желанията си да носят маска за лице на обществено място по скалата от 0 (категорично не съм съгласен) до 10 (категорично съгласен). Те трябвало също по този начин да опишат страстите си, до момента в който носят маска, като изборът им е варирал сред " готино ", " не е готино ", " срамно " и " симптом на уязвимост ".
Според резултатите от опита, мъжете несъмнено са по-малко склонни да носят маска, когато не е наложително. Това се дължи частично на увереността на мъжете, че ще бъдат релативно по-слабо наранени от заболяването спрямо дамите. Това е изключително неуместно на фона на формалната статистика, която демонстрира, че в действителност коронавирусът визира по-сериозно мъжете, в сравнение с дамите, споделя Капраро.
Мъжете, също така, са по-склонни да възприемат в отрицателна светлина носенето на маска.
Накратко: мъжете не носят маски, тъй като считат, че няма да се разболеят, възприемат я като нещо, което не е готино и се опасяват да не бъдат жигосани.
Как да ги накараме да преодолеят тези неоснователни теории?
Ключът към това да накараме всички да носят маска, към този момент наподобява е в санкцията. Изследването на Капраро и Барсело поддържа тази концепция. Те разкрили, че и мъжете, и дамите са по-мотивирани да носят маска, в случай че законът ги задължава да го вършат.
Още: " На косъм сме от абсолютния връх по дневни случаи на ковид, 50 000 нови случая в Съединени американски щати "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР