Подобно на токсичните отпадъци, токсичните колеги са нещо, с което

...
Подобно на токсичните отпадъци, токсичните колеги са нещо, с което
Коментари Харесай

Токсичните колеги, с които може да ви се наложи да работите

Подобно на токсичните боклуци, токсичните сътрудници са нещо, с което би трябвало да се борави деликатно. Освен това, продължителният контакт както с едното, по този начин и с другото, е нездравословен за здравето.

„ Независимо дали става въпрос за подмолни игри, егоизъм, свирепост, изменничества, пристрастия, дискриминация или други форми на недопустимо държание в офиса, работата с токсичните сътрудници може да бъде непоносима, изключително в по-дълги интервали от време “, споделя Кати Каприно, създател на компанията за коучинг Ellia Communications.

„ Наричаме ги токсични, тъй като те работят като отрова за цялата екосистема на компанията. Това прави съвсем невероятно поддържането на професионално отношение и дух на съдействие в тяхно наличие “, прибавя тя.

Още по-лошото в тази ситуация е, че работата с тези сътрудници може да окаже отрицателно въздействие върху нашето показване и даже да провали кариерата ни, в случай че им позволим да се държат неприятно с нас за по-дълго време.

Имайки поради всичко това, каква е най-хубавата тактика за работа с сходен сътрудник? Това зависи от съответния вид отровен чиновник, с който си имаме работа.

1. Д-р Джекил и мистър Хайд

Тук става въпрос за сътрудник, чиито въодушевление се променя внезапно, човек, който има добра и тъмна страна, споделя Пол Уайт, съавтор на „ Toxic Workplace: Taking Care of Yourself in an Unhealthy Environment “. Казано в резюме, това е чиновник, който има различно его, което го кара да се държи зле със своите сътрудници.

Най-добрият метод да се справите с работата с този човек, е като избягвате честите контакти с него. Да, в този случай просто няма друго решение. Когато ви се постанова да поддържате връзка с него, бъдете допустимо най-кратки и сбити.

2. Колегата, който непрекъснато сочи с пръст и трансферира виновността върху другите

Тези хора постоянно търсят виновността в другите и в никакъв случай не поемат отговорност за личните си дейности. Те са привикнали дотам с този метод на държание, че даже не се замислят, преди да обвинят някой за нещо, за което са отговорни те – „ Не бях аз! Алекс счупи принтера! “.

Тъй като в доста случаи тези хора не осъзнават, че са развили сходен табиет, най-хубавият метод да се справите с сходно недоразумение е като поговорите с тях на четири очи. Обяснете обстоятелствата към обстановката по спокоен, явен и незаплашителен метод. След това ги попитайте за тяхната версия на историята и дискутирайте разминаванията сред двете, с цел да стигнете до компромис и общо решение.

3. Клюкарът

Слуховете могат изцяло да унищожат вашата известност, в случай че не бъдат адресирани в точния момент. Въпреки това, съвсем всеки офис има кралица или крал на клюките. Любимото занимание на тези хора е да приказват зад тила на другите и да популяризират мълви за техните сътрудници.

Ако разберете, че някой приказва неприятни неща за вас или за други хора от офиса, най-хубавия ви ход е да се изправите непосредствено против клюкара. Ключът към триумфа в тези случаи е да поговорите с него на четири очи и да изразите недоволството си от слуховете, които той популяризира. Започнете диалога с мек звук, като може да употребявате фраза от рода на „ Чух нещо странно… “

Целта ви е да получите изясненост по въпроса, без да наливате в допълнение масло в огъня, споделя Каприно.

4. Пасивно-агресивният сътрудник

Това са тези сътрудници, които ви оферират помощ по даден план, само че по-късно не извършват поетите задължения и се вършат на неразбрали. Този вид държание може да ви сложи в обстановка, в която да се изложите пред шефа и надлежно да изгубите шанса си да получите покачване.

Решението в този случай още веднъж опира до директния контакт с вашия сътрудник. Добър метод да му поискате сметка е като кажете нещо като: „ Останах с усещането, че ти си наясно с това какво се изисква от теб в тази задача, само че в последна сметка работата остана незавършена. Искам да схвана какво тъкмо не беше ясно, с цел да може да избегнем повтарянето на тази обстановка в бъдеще “.

5. Колегата, който си приписва заслугите за непозната работа

Свършили сте всичката тежка работа и сте постигнали страхотни резултати, само че това няма никакво значение, тъй като ваш сътрудник към този момент си е приписал заслугата за вашия труд и хрумвания.

За да избегнете този проблем, копирайте имейла на шефа си при всички значими кореспонденции. Говорете с него колкото се може по-често за напредъка, който сте постигнали по вашите планове. По този метод ще си гарантирате, че ще получите заслуженото самопризнание за вашата упорита работа и ще предотвратите кражбата на хрумвания и достижения от вашите аморални сътрудници.

...............

Даниел Борц за Мonster.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР