Подобно на много депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и

...
Подобно на много депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и
Коментари Харесай

Ще успее ли бунтът сред торите да свали Борис Джонсън от премиерския пост заради Covid гафовете му

" Подобно на доста депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и месеци да пазя премиера против постоянно гневни гласоподаватели. Припомнях им триумфа от постигането на Брекзит, всеобщото имунизиране и доста други неща. Но аз чакам моите водачи да поемат отговорност за дейностите си. Вчера министър председателят стори тъкмо противоположното. Затова ще му напомня един до болежка прочут и нему откъс на думите на Лио Еймъри към Невил Чембърлейн: Престоят ви тук надалеч надвишава стореното от вас положително. За Бога, вървете си! “

По този метод Дейвид Дейвис, досегашен огромен съдружник на английския министър председател и някогашен министър за Брекзит, изиска оставката на Борис Джонсън в Камарата на общините.

Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват към „ Партигейт “ - събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Особено след едно злощастно негово изявление, в което той съобщи, че не е бил предизвестен, че събиране на Даунинг стрийт е било в нарушаване на разпоредбите на локдауна. Това бе признато доста неприятно от хората, които си зададоха въпроса би трябвало ли някой да споделя на премиера нещо за разпоредбите, които той самят основава. Също през седмицата народен представител от Консервативната партия на премиера мина при най-големите врагове от Лейбъристката партия. Това, съгласно последователите на Джонсън обаче сякаш е сплотило торите и те са уверени, че даже да се стигне до избор на съмнение в премиера той няма да го загуби. В същото време има сведения за паника и даже суматоха на Даунинг стрий, че резултатите от предстоящото следствие на събиранията, ще бъде доста негативен за Джонсън, а това може още веднъж да промени настройките за неговото бъдеще.

Какви в действителност са в действителност насторенията в Консервативната партия?

" Мисля, че Консервативната партия е в сериозна неволя. Торите осъзнават това и ситуацията измежду тях е тягостна. По създание партията е разграничена на три лагера. Има депутати консерватори, които не престават да са доста правилни на премиера и считат, че той може да се избави. Втората група са на мнение, че той е безусловно обезсърчителен случай, че вреди на партията и че би трябвало да напусне допустимо най-скоро, преди да й е нанесъл още вреди ", сподели за " Събота 150 " политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън .

" Но най-интересна е третата група. И тя е най-голямата. Това са депутати, които въобще не са удовлетворени от посоката, в която върви държавното управление. Не са удовлетворени от Борис Джонсън, мощно сериозни са към нарушаването на локдауна от негова страна. Но тази група не е сигурна дали промяната на Джонсън и впускането в конкуренция за нов водач няма да утежни още повече обстановката. Това е положението на Консервативната партия. Невероятно! Преди две години безусловно триумфираща след безапелационна победа на парламентарните избори, а в този момент -напълно объркана и смутена ".

При това състояние на към момента доста колебаещи се какво да вършат, евентуално отчетът на държавня чиновник Сю Гей идната седмица ще им помогне да вземат някакво извънредно решение?

" Да. Борис Джонсън шумно размахва този отчет, употребявайки го, с цел да печели време. Защото предходната седмица той беше в ужасна рецесия - изглеждаше, че няма да оцелее даже 24 часа. Той убеди депутатите си да изчакат отчета от следствието, от който зависят доста неща. Донякъде това е необичайно, тъй като доста членове на обществото към този момент имат ясно мнение по въпроса - изследванията на публичното мнение демонстрират, че тези хора не имат вяра, че Борис Джонсън не е знаел за забавите на " Даунинг стрийт " и по никакъв начин не ги утвърждават. Това, което е от голяма важност в тази ситуация обаче са депутатите от Консервативната партия, тъй като те са тези, които могат да решат дали Джонсън да бъде сменен в този миг. За тях отчетът в действителност има знечение. Онези депутати, които желаят да спасят Джонсън, ще бъдат удовлетворени, в случай че отчетът не е толкоз неприятен. Ако обаче не е добър, тези, които са склонни да се отърват от Джонсън, евентуално ще се решат на този ход.

  Г-н Уотсън, би трябвало ли да знаем освен това за Сю Грей, чийто отчет очевидно ще бъде от огромно значение за бъдещите решения?

" Наистина е забавно, тъй като Сю Грей се трансформира в една от най-важните фигури в страната. Сигурно мнозина в никакъв случай не бяха чували за нея досега. Това е тъй като тя е известна като държавен чиновник, бюрократ - някой, който е част от огромната държавна машина и не е от никоя от политическите партии. Тя е същински деец. Някои споделиха, че Сю Грей е тъкмо от хората, които в реалност ръководят тази страна. Всички, които са си общували с нея, споделят, че не се опасява от никого. Тя ще изготви този отчет без никакъв срах и без да прави услуга на някого. Борис Джонсън заложи доста на този отчет - с цел да печели време. Но дали това ще го избави е напълно различен въпрос ".

Знаем, че в случай че в „ Комитет 1922 “ бъдат получени 54 писма с искане на избор на съмнение, подобен избор би трябвало да се състои. Но какви са възможностите на Борис Джонсън да оцелее, както мислят най-близките му сподвижници? " Първото нещо, което би трябвало да се каже е, че министър-председателят даде безусловно ясно да се разбере, че той ще води борба, а няма просто да си отиде, подавайки оставка. Изключително мъчно е да се каже какви са възможностите му да оцелее. И това е тъй като депутатите от Консервативната партия не са като роботи - тук не става дума за математическа формула. Те внезапно трансформират мненията си. Ако попитам народен представител реакционер, той през днешния ден може да ми каже: " О, Роб, Джонсън е приключен, би трябвало да се отървем от него! " На другия ден обаче нищо чудно да чуя от същия народен представител: " Всъщност, нещата не наподобяват толкоз зле. " Единственото, което наподобява несъмнено, е, че борбата ще бъде тежка. Знаем, че Борис Джонсън ще направи всичко допустимо да резервира поста си. Може да се добави обаче и това, че даже да завоюва, имиджът му към този момент пострада доста. Дори последователите му ще го признаят. "

Да приемем, че въпреки всичко се стигне до избор на съмнение, че Джонсън го загуби и тогава се стигне до конкуренция за лидерския пост. Министърът на финансите Риши Сунак и външният министър Лиз Тръс са считани за най-вероятни наследници, само че дали има и други мераклии за водачеството?

" Сунак и Тръс са двамата с най-големи шансове, съгласно всички изследвания измежду членовете на Консевративната партия, като Риши Сунак изпреварва с доста Лиз Тръс. Разбира се, една от аргументите Борис Джонсън да има късмет да оцелее след последните кошмарни няколко месеца, е, че в случай че сте народен представител от Консервативната партия или просто неин член, би трябвало да прецените две неща.
Първо, дали Джонсън в този момент е повече нездравословен, в сравнение с потребен. Можете да прецените, че той повече вреди и че гласоподавателите не го харесват. Но по-късно би трябвало да си зададете различен въпрос: " Ако изберем Риши Сунак, Лиз Тръс или някого другиго, дали ще се подобрят нещата? Дали ще настъпи трагична смяна в ориста ни? " Сигурен съм, че торите в Народното събрание са уверени, че Джонсън е спънка, само че в това време не са безапелационни по втория въпрос. Това е доста значимо в политиката. Дали в действителност желаете да махнете водач при такива различия? Колко неприятно би изглеждала промяна на министър председател, който единствено преди 2 години е спечелил голямо болшинство? Какво ще рече това за партията, която го е излъчила?
Така че доста дълбоки размисли са налегнали Консервативната партия сега. Дали са изцяло разочаровани от Борис Джонсън - да. Дали мислят, че той пропиля извоюваното голямото болшинство - да. Дали им се коства, че той е осъзнавал за какво води борбата за Брекзит - да. Отговорът на всичките тези въпроси е " да ". Но торите не са изцяло уверени, че партията им ще е в по-добра позиция, в случай че се отърват от него и го сменят с различен водач ", описа още пред БНР Дейвис.

Какво е мнението ви за опозицията? Тя надигна глава, наподобява сякаш по-обединена .

" Опозиционната Лейбъристка партия може да бъде доста удовлетворена от обстоятелството, че в този момент изпреварва консерваторите в изследванията на публичното мнение. А лейбъристите изоставаха години наред. Хората мислят, че водачът на Лейбъристката партия Киър Стармър е приключил доста добра работа, правейки сложен живота на Борис Джонсън. Според мен казуса, който Лейбъристката партия още не може да реши, е, че не могат да убедят гласоподавателите, че при вероятно лейбъристко държавно управление Англия ще бъде по-различна и по-добре от в този момент. Избирателите биха дали отговор, че не са сигурни. Опозиционните партии се показват по-добре в един аспект на тяхната работа - да нападат държавното управление, само че имат да свършат още доста работа, с цел да убедят хората, че са по-добра опция от консерваторите ".

Нека за приключим с въпрос за сложната прогноза какво ще се случи идната седмица?

" Това, което мога да кажа е, че ще бъде още една трагична седмица за английската политика. Всъщност, в случай че се върнем във времето, английската политика е в положение на непрекъсната драма още от провеждането на референдума за Брекзит през 2016 година. Мисля, че хората тук, и може би по целия свят, просто не схващат какъв брой надълбоко, значимо и революцинно събитие беше това. И ние още усещаме резултата от него.

 А в случай че ме питате по-конкретно дали Борис Джонсън ще оцелее идната седмица, ще кажа следното: Ако Борис Джонсън би трябвало да отговори на този въпрос, не мисля, че ще може. Ако най-високопоставените тори се опитат да отговорят, също няма да съумеят. Просто тъй като обстановката в Консервативната партия е извънредно нестабилна. Борис Джонсън върви по ръба на бръснача и не е ясно накъде ще се наклонят везните ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР