Подобно на България и Румъния очаква старта на летния туристически

...
Подобно на България и Румъния очаква старта на летния туристически
Коментари Харесай

Ha Pyмъния нe й дocтигaт 5000 paбoтници зa лeтния ceзoн. И иcĸa дa внacя чyждeнци

Подобно на България и Румъния чака старта на летния туристически сезон, като над 40 хиляди гости се чакат да отидат на море там по време на почивката около 1 май. Както и у нас обаче по този начин и в северната ни съседка бизнесът се сблъсква с огромния проблем на незадоволителното работна ръка.

Ресторанти и хотели търсят да наемат над 5000 души за готвачи, сервитьори, камериерки, баристи и други. Малко преди началото на май по-малко от 50% на 100 от всички отворени позиции в Румъния са запълнени.

" Това е най-острият дефицит на чиновници за последните 28 години ", показва ръководителят на румънската федерация на служащите в туризма Мохамад Мурад, представен от Balkan Insight.

Експерти показват, че с годините става все по-трудно да се намерят служащи, защото тези с опит напущат страната, с цел да работят в хотели в чужбина или на круизи, където получават по-големи заплати.

От сектора показват, че възнагражденията по морето там варират според от звездите на хотелите и заведенията за хранене. Луксозните дават приблизително по 3000 евро заплата на положителните готвачи, а на камериерките - към 600 евро. Също по този начин барманите в скъпите заведения могат да печелят приблизително по 1000 евро месечно.

В останалите хотели обаче камериерките получават заплата към 350 евро, а останалите от личния състав - към 400 евро. Готвачите от своя страна могат да се договорят за заплащане от към 900 евро.

Все отново някои от работодателите дават опция за в допълнение заплащане под формата на бонуси, както и включена квартира и храна.

Представителите на сектора възнамеряват през тази година да разчитат доста и на задграничните служащи. Според прогнозата през тази година те могат да доближат 7000 души./ money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР