Подобни сензори ще разтоварят централния процесор на устройстватаСензор за изображения

...
Подобни сензори ще разтоварят централния процесор на устройстватаСензор за изображения
Коментари Харесай

Sony вгради AI процесор в датчик за изображения

Подобни датчици ще разтоварят централния процесор на устройствата

Сензор за изображения на Sony към този момент разполага със личен процесор за изкуствен интелект
(снимка: стопкадър Sony видео / YouTube)

Два нови датчика за изображения на Sony – IMX500 и IMX501 – са първите в света сензори, които могат сами да се оправят със дилемите на изкуствения разсъдък. Тоест всички нужни калкулации се вършат в самите датчици.

IMX500 и IMX501 са разновидности на един и същи датчик, като в тази ситуация на IMX500 няма поставка. Става въпрос за 1/2,3-инчов оптичен датчик с резолюция 12,3 MP, който разрешава снимане на видео в 4K резолюция при 60fps и FHD при 240fps.

Нито размерите, нито резолюцията на новия сензор са нещо извънредно. Уникално в създаването е вграденият специфичен процесор за обработка на изображения със лична памет. Той се грижи за всички AI задания, като по този метод разтоварва главния процесор на устройството, в което е вграден сензорът, и форсира обработката.
още по тематиката
Подобни датчици могат да се употребяват в устройства със слаб или въобще без никакъв процесор. Първоначално, тези датчици няма да се вграждат в смарт телефони и други потребителски устройства.

С новия датчик на Sony може да се оборудват, да вземем за пример, камери за видеонаблюдение и машинно зрение. В някои случаи цялата обработка на данни от такива устройства се прави в облака, тъй че датчиците на Sony ще спестят доста време и ще създадат данните по-сигурни. Един образец са безкасовите магазини на Amazon Go, оборудвани със стотици камери.



Sony съпоставя своя AI датчик с някои потребителски устройства. Например, в камерата на Гугъл Clip или на дрон DJI Phantom 4 логаритъмът за различаване на изображения обработва един видео кадър за стотици милисекунди или повече, а IMX500/IMX501 прави това за 3,1 ms.

Въпреки това Sony споделя, че нейните датчици са предопределени за работа с съществени логаритми. За по-сложни задания към момента е нужна по-голяма изчислителна мощ.

Японската компания към този момент доставя тестови мостри на IMX500 на свои сътрудници, до момента в който доставките на IMX501 ще стартират през юни. Цената на първия датчик е 93 $, а на втория – 186 $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР