Подобен ефект се наблюдава при три четвърти от засегнатите потребителиТехнологиите

...
Подобен ефект се наблюдава при три четвърти от засегнатите потребителиТехнологиите
Коментари Харесай

Киберизмамите предизвикват умерен до тежък стрес

Подобен резултат се следи при три четвърти от засегнатите консуматори

Технологиите и образованието могат да играят значима роля в понижаване на уязвимостта на потребителите към измами с техническа поддръжка, сочи отчет на Microsoft

Ново изследване на Microsoft разкрива разпространяването на онлайн измами, при които потребителят е подведен да се свърже с подправена техническа поддръжка, и тяхното влияние върху хората.

Т.нар. „ technical support scams “ – машинация посредством техническа поддръжка – е телефонно позвъняване, имейл или онлайн взаимоотношение, което наподобява като да е от реномирана компания и твърди, че компютърът на потребителя е инфектиран с вирус. Според световното проучване на Microsoft, 3 от всеки 5 души са били изложени на техническа машинация през миналата година, като 1 от 5 жертви губи пари в резултат на сходни хакерски атаки.

76% от хората оповестяват за положение на сдържан до тежък стрес след взаимоотношение с лъжец, който може да употребява студени позвънявания, подправени реклами с изскачащи прозорци или подправени уеб страници. Това е международен проблем, който се отразява на всички, даже и на механически грамотни консуматори в интернет пространството, като милениълите или поколението Z.

П отребителите понижават излагането и загубите си от сходни измами, сочат данните . През 2016 година същото проучване открива, че най-малко 6 от всеки 10 консуматори са жертви на машинация, която се базира на услугите за техническа поддръжка. В тазгодишното изследване този индикатор понижава с 5 пункта до 49%, в резултат на спад в броя на изскачащите реклами/ прозорци (т. нар. поп-ъп реклами).

Измамниците най-често подмамват потребителите да изтеглят програмен продукт (44%) или ги насочват към съответен уеб страница (34%). По-малко консуматори оповестяват, че непосредствено губят пари вследствие на такава измами (6% през 2018 година против 9% през 2016 г.).

Измамите, учредени на техническа поддръжка, предизвикват освен финансови загуби. Различна група консуматори (8%) от непосредствено потърпевшите не търпят финансови загуби от сходни хакерски атаки, само че влагат доста време и пари за инспекция и ремонт на компютрите си. Комбинацията от парични и времеви загуби води до високи равнища на стрес и 76% от потърпевшите консуматори споделят, че страдат от сдържан до тежък стрес в резултат на измамата.

Потребителите стават по-подозрителни към евентуални измами. Повишеният песимизъм и недоверието към евентуални измами, учредени на услуги за техническа помощ, способстват за по-добри резултати. 75% от потребителите имат вяра, че е малко евентуално реномирана компания да инициира непоискани контакти, а 83% не биха се доверили на този вид връзка.

Само 41% от потребителите, които са претърпели кибер машинация, биха се доверили на компании във връзка с преценката им да не продават на клиентите си ненужни услуги за поддръжка или ремонт. Над 7 от 10 консуматори, които са били жертви на киберпрестъпления, губят доверие в софтуерните и софтуерни компании, способни да ги защитят от измами с техническа поддръжка.

Кибер нарушителите най-често изискват от потребителите да изтеглят програмен продукт или да посетят съответен уеб страница. Потребителите подхващат най-често тези две дейности по време на евентуално техническо съдействие за машинация. В отговор на предполагаем нежелателен контакт 38% оповестяват, че ще се опитат да блокират компанията да се свърже с тях, до момента в който 33% ще прекарат известно време в изследване на казуса. Търсачките (46%) и фирмените уеб уеб сайтове (31%) са били употребявани най-често за повишение на информираността и приемането на помощ при измами с техническа поддръжка.

Поколението Z, милениъли и мъже са най-уязвимите към измами, учредени на услуги за техническа поддръжка. Тези групи е най-вероятно да изгубят пари в резултат на обсъжданите киберпрестъпления, поради по-рисковото си онлайн държание, посещаването на торент уеб сайтове и по-голямата си осведоменост във връзка с софтуерните компании. Голяма част от тях могат да са евентуално наранени поради несъразмерното доверие в устройствата, които употребяват, и персоналната си уеб експертиза.

Измамите посредством техническа поддръжка, които се базират на телефонни позвънявания, са единствената област, в която жертвите на закононарушения са най-вече от по-възрастното потомство (т. нар. „ boomers “ или родените след Втората международна война в интервала 1946 до 1964 г.).

Изследването допуска, че както образованието, по този начин и технологиите могат да играят роля в понижаване на уязвимостта на потребителите към измами с техническа поддръжка, за което свидетелства и 12-точковият спад на измамници, изискващи номера на обществени осигуровки (или техните интернационалните еквиваленти).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР