Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич, съобщиха от Националния

...
Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич, съобщиха от Националния
Коментари Харесай

Подновиха проучванията на крепостта Кокалянски Урвич

Подновени са изследванията на крепостта Кокалянски Урвич, оповестиха от Националния исторически музей. Крепостта е наричана още Железният кастел Ескумане и е била известна като пазителката на антична Сердика.

По време на разкопките бе оголен късносредновековен манастир на повърхност от 1200 кв. м - с столова, магерница, с индустриално и жилищно крило .
Те са ситуирани от юг и запад от църквата " Св. Илия ", проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70-те години на ХХ век. Документирани бяха и голям брой монументи от по-ранните интервали на обитаване на хълма.

От 2008 до 2015 година разкопките, покрай София, бяха финансирани от Дирекция " Култура " на Столичната община. Техен началник бе доцент доктор Бони Петрунова и доцент дин Николай Овчаров .

През тази година изследванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей - със средства, отпуснати по план от Министерството на културата, и на музея.

От НИМ прецизират, че при разчистването на храстите, прорасли през последните две години, са открити две групови находки от времето на император Константин I .

Урвич е ситуиран на два хълма, на към 700 м надморска височина . Единият е ограден от водите на Искър, а другият е предпазен от естествените масиви на Царичина канара, обвързвана с легендите за цар Ясен (Иван Асен V - най-малкият наследник на цар Иван Александър и брат на Иван Шишман).

Мястото е извънредно уместно за развиване на рудодобив и се употребява с тази цел от антични времена . Железните жили в скалата се открояват измежду гъстата зеленина на Искърското дефиле.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР