Подмяната на турско робство с османско присъствие е спекулация. Преподаватели

...
Подмяната на турско робство с османско присъствие е спекулация. Преподаватели
Коментари Харесай

Историци: Спекулация е в учебниците турското робство да се нарича османско присъствие

Подмяната на турско иго с османско наличие е нечиста сделка . Преподаватели по история от Великотърновския университет се оповестиха против подмяната на исторически обстоятелства в учебните учебници, осведоми БНР.

Според доцент Иван Лазаров - създател на редица учебници по история в междинното обучение, е  нечиста сделка промяната в образователния материал на турското иго с османско наличие . По думите му,  к ресливи патриотари, които ненавиждат всичко небългарско, нямат място в науката и  най-много в образованието .

Според декана на Историческия факултет във Великотърновския университет доцент Николай Кънев при историческото обучение в учебно заведение е важно  да се избегне залитането. То  може да бъде в патриотарската тенденция,  може да е и в посока на ширещия се нихилизъм .   " Компромиси се вършат единствено в името на просветителните цели, само че не и с истината и с възпитанието на нашите деца ", сподели Кънев.

Като позволен компромис историците показаха 681 година като дата за основаването на българската страна, макар че историческите данни са за по-ранен интервал./ news.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР