Подкупите и шуробаджанащината са водещи сред всички тегоби на бизнеса

...
Подкупите и шуробаджанащината са водещи сред всички тегоби на бизнеса
Коментари Харесай

Корупцията по "високите етажи" тормози най-много българския бизнес

Подкупите и шуробаджанащината са водещи измежду всички тегоби на бизнеса в България. Над половината бизнесмени у нас сочат рушветите (51%) и покровителството над избрани компании (57%) като проблеми, с които се сблъскват в своята страна, демонстрира изследване на „ Евробарометър “, поръчано от Европейската комисия.

Сред неприятните практики най-често (46%) се загатва финансирането на политически партии в подмяна на публични поръчки. На последващо място (39%) българските предприемачи сочат даването на " дарове " и пари под масата. Половината интервюирани считат, че поради корупция не са съумели да завоюват обществени търгове или процедури за възлагане на публични поръчки.

С данъчни измами и укриване на Данък добавена стойност са се сблъсквали 26 на 100. Всеки четвърти бизнесмен в нашата страна споделя, че е следил прояви на " връзкарство " – към другари и членове на фамилията в бизнеса (27%) или в публичните институции (26%).

Преследването и наказването на корупционните закононарушения по високите етажи остава сериозен проблем. 48% от интервюираните считат, че даже дребните корупционни престъпления не получават съответно наказване. 

Допитването на „ Евробарометър “ демонстрира отчайващи резултати във връзка с упованията на бизнеса у нас за ограниченията по отношение на участващите в корупционни практики. 68% изобщо не имат вяра, че отговорните ще бъдат хванати или даже докладвани на полицията или прокуратурата. Още повече – 70%, не считат, че на сходни хора ще им бъдат повдигнати обвинявания или ще бъдат изправени пред съда. Дори и да се стигне до подобен стадий, 77% настояват, че няма възможност на престъпилите закона да бъдат наложени санкции или да влязат в пандиза.

 

ОПАСЕНИЯ

Българските предприемачи, също както останалите бизнесмени в Европейски Съюз, се тревожат мощно от бързо изменящото се законодателство и политики (61%), сложността на административните процедури (64%) и неналичието на процедури за събиране на задължения (46%). Прави усещане, че у нас данъчните ставки, рестриктивните мерки, които постанова трудовото законодателство, и достъпът до финансиране не са толкоз сериозен мотив за притеснения за бизнеса у нас, колкото в останалите европейски страни. Например достъпът до заеми е проблем за всеки четвърти български бизнесмен, а в Европейски Съюз като цяло – за всеки трети.

 

НЕДОВОЛСТВО

Повечето българи (55%) не са удовлетворени от метода, по който действа демокрацията в нашата страна, демонстрира друго изследване на " Евробарометър ", поръчано от Европейския парламент. Точно по противоположния метод гледат интервюираните на демокрацията в Европейски Съюз, която се радва на 52% доверие. Също подобен е делът на българските жители, които твърдо имат вяра, че участието на страната ни в Европейски Съюз е нещо положително. Едва 9% са на противоположното мнение. Всеки трети няма позиция. Странното е, че макар доверието им в демократичността на ЕС 43% от интервюираните считат, че гласът им в не се чува в съюза. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР