Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите

...
Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите
Коментари Харесай

Председателят на Здравната комисия: Потребителската такса за пациентите трябва да се увеличи

Подкрепяме концепцията за повишение на потребителската такса, заплащана от пациентите на персоналните лекари, само че би трябвало да стане гладко във времето, сподели пред публицисти доцент Антон Тонев, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето. Смятам, че внезапното покачване - от 2,90 лева да скочи няколко пъти - не е правилно по отношение на потребителите, сподели още той. По думите му би трябвало да се начертае път за гладко повишение на размера на таксата през избрани интервали от време, с цел да няма внезапно натоварване на ползвателите на медицински услуги. Обективно видяно потребителската такса изостава, като равнището ѝ е замръзнало от 2013 година, а доплащането в лечебните заведения е към 40 на 100, уточни той. По думите му, с цел да има смяна в равнището на потребителската такса, трябват законови промени, както и дефинирането ѝ в Националния рамков контракт. 
Преди дни депутати и лекари се сплотиха към концепцията за нуждата от промяна в първичната извънболнична здравна помощ, като на полемика, проведена от комисията по опазване на здравето, се разиска равнището на потребителската такса, специализацията на лекарите, концепцията за диференцирано възнаграждение на лекарите и други
На въпроса по кое време страната ще стартира да заплаща цялостния размер на здравноосигурителната вноска за групите хора, които обезпечава, доцент Тонев сподели, че отговорът на този въпрос стартира от министъра на финансите. Това е нещо, което би трябвало да се случи, само че постоянно се сблъскваме с действителността, а тя постоянно попада в избрани числа и ние постоянно се опитваме да ги създадем по-добри, добави той. Миналата година за доста от разноските успяхме, сподели още доцент Тонев.
В момента размерът на здравната вноска е осем %, като тя се поделя сред шеф и служащ. Държавата заплаща здравните вноски за деца, за пенсионери, за обществено слаби, за арестувани под стража, за лишени от независимост и други, като размерът на вноската е по-нисък от осем %.
Трябва разпоредбите да се трансформират по този начин, че студентите по медицина да знаят какво да чакат в идващите пет - петнайсет години и това да бъде резистентен модел, сподели доцент Тонев в отговор на въпрос по кое време страната ще сътвори условия младите лекари да останат в страната. По думите му анкети измежду млади лекари са посочили, че заплащането на труда им към този момент не е единственият аршин за оставане на работа в България. Критериите за изискванията на труд и кариерното израстване съвсем се изравняват с критерия за заплащането като мотивация за работа в България, добави доцент Тонев.
За медицинските стандарти и за качеството на медицинските услуги доцент Тонев разяснява, че сега има медицински специалности, за които има написани, само че непризнати стандарти, и напомни, че някои от медицинските стандарти бяха обжалвани в съда. По думите му съсловните организации, дружно с университетските среди, биха могли да изработят стандартите, които по-късно да бъдат наложени, и да няма лекари, които да могат да практикуват, в случай че не покриват стандарта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР