Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно

...
Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно
Коментари Харесай

Проф. Близнашки: Решението на КС за Кирил Петков е неочаквано добро

Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно ненадейно положително решение. Това разгласи в изявление за предаването „ Тази заран “ проф. Георги Близнашки, някогашен длъжностен министър председател и учител по конституционно право.

По думите му съдът е устоял на опит за напън.

Конституционен съд разгласи през вчерашния ден за противоконституционен указа на президента Румен Радев, в частта, в която назначава Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система. Причината – Петков не е имал единствено българско поданство, както изисква настоящата Конституция.

„ Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите по този начин и министрите не могат да имат двойно поданство. Тези хора ще се посветят на националната идея, а поданството е правно-политическа връзка на едно лице към страната “, разяснява Близнашки.

Според него Конституционен съд се е произнесъл доста спестовно по проблема, а казусът за поданството в тази ситуация е проблем на лоялността.

„ Кирил Петков предстои на наказателна отговорност. Формалната причина е подписана декларация с погрешно наличие. Всички са били наясно с двойното поданство, само че са считали, че може да се преодолее това. Тази декларация се ревизира наложително от екипа на президента, който назначава служебното държавно управление “, разяснява още преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР