Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно ...

Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно

Проф. Близнашки: Решението на КС за Кирил Петков е неочаквано добро

Подкрепям решението на Конституционния съд (КС) за Кирил Петков, едно ненадейно положително решение. Това обяви в изявление за излъчването „ Тази заран “ проф. Георги Близнашки, някогашен длъжностен министър председател и учител по конституционно право.

По думите му съдът е устоял на опит за напън.

Конституционен съд обяви през вчерашния ден за противоконституционен указа на държавния глава Румен Радев, в частта, в която назначава Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система. Причината – Петков не е имал единствено българско поданство, както изисква настоящата Конституция.

„ Подобно на държавния глава, вицепрезидента и депутатите по този начин и министрите не могат да имат двойно поданство. Тези хора ще се посветят на националната идея, а поданството е правно-политическа връзка на едно лице към страната “, разяснява Близнашки.

Според него Конституционен съд се е произнесъл доста пестеливо по проблема, а казусът за поданството в тази ситуация е казус на лоялността.

„ Кирил Петков предстои на наказателна вина. Формалната причина е подписана декларация с погрешно наличие. Всички са били наясно с двойното поданство, само че са считали, че може да се преодолее това. Тази декларация се ревизира наложително от екипа на държавния глава, който назначава служебното държавно управление “, разяснява още преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg