Подкрепям исканията на стотиците граждани за справедливи, икономически обосновани цени

...
Подкрепям исканията на стотиците граждани за справедливи, икономически обосновани цени
Коментари Харесай

Омбудсманът зове КЕВР да не повишава цените на водата в 8 области

" Подкрепям настояванията на стотиците жители за обективни, стопански обосновани цени на ВиК услугите , отговарящи на качеството за тяхното даване. "

Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си присъединяване в онлайн съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което бе разискван планът на решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2021 година

Общественият бранител изрично и обосновано застана против повишение цената на водата в осемте области - Разград, София-град, Плевен, Кърджали, Варна, Хасково, Перник и Пловдив. Тя подчертава, че това се случва в изискванията на пандемия, когато жителите всеобщо обедняват.

" От Доклада на работната група е видно, че за област Разград, където и все още цената на услугата е най-висока, е планувано най-голямо нарастване със 6,07% спрямо 2020 година Цената на водата става 3,63 лева с Данък добавена стойност, покрай прага на обществената търпимост, което е 4,29 лева ", акцентира омбудсманът. Ковачева добави, че на фона на намаляването на приходите на семействата, цената на водата, предоставяна от " Софийска вода " АД, се усилва с 5,99%, само че в това време обществената търпимост на цената на ВиК услугите за 2021 година за София-град понижава спрямо 2020 година - от 8,36 лева на 6,78 лева

" Област Хасково от години има проблем с качеството на питейната вода - манган, висока алфа интензивност и други За преминаващия през тежка водна рецесия регион на Перник, също е планувано увеличение на цената, въпреки и да е единствено с 0,4%. А за областите Плевен, Кърджали, Варна и Пловдив нарастването на цената е в границите сред 2, 21% и 0,27 %, т.е. и там има нарастване спрямо предходната година ", обоснова тезата си Диана Ковачева.

По думите й жителите не виждат изгодата от плануваното нарастване, което да се отрази на повишение качеството на услугите, а това нарушава и правилата, при които работи Комисията.

Омбудсманът взе отношение и по различен стеснителен миг в Доклада на регулатора - тя настоя да се обмисли включването на индикатора за качество " общи загуби на вода във водоснабдителните системи " към единните индикатори за успеваемост, участващи при образуването на коефициента " Y ". Това е индикаторът, който отразява осъществяването на самостоятелните годишни целеви равнища на единните индикатори за успеваемост и за първа година взе участие в изменението на цената на услугата.

" От данните в Докладите от осъществените инспекции на регистрираните резултати за 2019 година на ВиК операторите, на които бизнес проектите са утвърдени, излиза наяве, че по-голяма част от сдруженията не са постигнали плана на равнището на индикатора " общи загуби на вода " за 2019 година , като неизпълнението варира сред 13,91% за " ВиК " ЕООД гр. Стара Загора до 0,05% за " ВиК-Видин " ЕООД. В областите Добрич, Шумен, Сливен загубите на вода за 2019 година надвишават 80%. От Сравнителния разбор на КЕВР, който беше разгласен през вчерашния ден, е видно, че за доста от ВиК операторите, оценката на КЕВР за индикатор " общи загуби на вода " е " цялостно несъблюдение " , уточни омбудсманът.

Тя за следващ път подчертава, че загубите по водоснабдителната мрежа са една от главните аргументи за прекосяването към режимно водоподаване в стотици обитаеми места в страната. Според нея от това са пострадали единствено потребителите. Затова е основателно настояването на хората цената да бъде понижена, когато ВиК операторите позволяват високи загуби на вода.

Като мотив Диана Ковачева даде образец с жителите на Перник и района, които повече от половин година търпяха тежък воден режим. Сега се планува нарастване на цената на услугите с 0,4%, при несъблюдение на индикатора " общи загуби на вода " за 2019 година с цели 13,72%. Видно било, че ВиК Перник е позволило 76,69% загуби на вода по мрежата.

" Давам за образец и " Софийска вода " АД, където е планувано нарастване на цената на услугата с към 6% - тя не е постигнала с 3,8% заложените параметри за 2019 година на индикатора " общи загуби на вода ", добави омбудсманът. Диана Ковачева акцентира, че за жалост това няма значение при установяване цената на водата, тъй като този индикатор не е аршин за успеваемост.

" Бих желала КЕВР да обясни за какво индикаторът за качество " общи загуби на вода във водоснабдителните системи " не е признат като индикатор за успеваемост ", непосредствено попита доцент Ковачева.

Омбудсманът обърна внимание и на различен стеснителен факт от Доклада на регулатора - неналичието на ясни критерии и субективизмът при установяване на обществената търпимост на цената на ВиК услугите.

" От Доклада излиза наяве, че от Национален статистически институт е предоставена информация на КЕВР за наличен средномесечен паричен приход на разположение от семейството по области за 2019 година от проучване " Наблюдение на домакинските бюджети ". Уточнено е, че данните са обременени с висока оптималната неточност, което ги прави ненадеждни. Предоставянето на данни от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот EU-SILC " е в прорез с политиката на Национален статистически институт. От проучването се разгласяват единствено знаци за беднотия, а не и приходите на семействата " , акцентира омбудсманът и попита КЕВР кое проучване е взето поради и какви са причините за това.

" С оглед на изложеното дотук и по отношение на тежката епидемиологична конюнктура, в която се намираме сега, считам, че н е бива да се позволява контролираните цени на ВиК услугите да се трансфорат във фактор, който ще задълбочи бедността и общественото изключване в страната " , заключва доцент Диана Ковачева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР