Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да пристигат в

...
Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да пристигат в
Коментари Харесай

Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово

Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да идват в Косово след безредиците предходната седмица в северната част на страната. Това оповестява в понеделник " Ройтерс ",  като цитира извление на алианса.

" Около 500 военнослужещи от 65-та механизирана пехотна бригада на Турция ще съставляват по-голямата част от подкрепленията ", написа представителят на НАТО Оана Лунгеску в " Туитър ".

Припомняме, че НАТО реши да разположи 700 спомагателни мироопазващи сили в Косово , като укрепи контингента от 4000 души, в отговор на рецесията. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг съобщи в четвъртък, че е подготвен да изпрати още.
 Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово
Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово

След конфликтите на етническите сърби, бойкотирали и локалния избор в общините си

" НАТО ще остане внимателен. Ние ще бъдем там, с цел да подсигуряваме безвредна и сигурна среда, както и да успокоим и понижим напрежението ", сподели той пред кореспонденти в коридорите на срещата на външните министри на НАТО в Осло.

По време на конфликтите в понеделник бяха ранени 30 от неговите мироопазващи сили от КФОР и 52 етнически протестиращи сърби.

До размириците в Северно Косово се стигна след всеобщо бойкотираните локални избори.

След тях бяха разменени остри реплики сред сръбските и косовски водачи , които взаимно се упрекнаха за конфликтите. 

Очаква се във вторник сръбският президент Александър Вучич да се произнесе дали Белград е за нови районни избори в сръбските общини в Косово. 

КФОР бяха основани след протеста през 1998-1999 година на болшинството етнически албанци против репресивното към тях сръбско ръководство.

Косово завоюва интернационално приета самостоятелност през 2008 година, само че Сърбия я отхвърли и сърбите в северната част на страната търсят автономност за своя район според съглашение от 2013 година, което не е изпълнено.
 Турция изпраща командоси в Косово
Турция изпраща командоси в Косово

Според изказване на министерството на защитата това ще се случи още на 4-5 юни

Личен състав и военна техника от въоръжените сили на Турция минават предизвестиха от военнното ни министерство. Частите влизат у нас през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Те ще изоставен територията на България през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево ". 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР