Подкрепен от период на извънредни парични стимули, последвани от щедро

...
Подкрепен от период на извънредни парични стимули, последвани от щедро
Коментари Харесай

Уолстрийт на прага на нов рекорд

Подкрепен от интервал на изключителни парични тласъци, последвани от обилно орязване на налозите, Уолстрийт се изправя пред следващия исторически миг тази седмица.

Американският фондов пазар ще означи 3453 следващи дни без спад, който надвишава 20 %.

Това го прави най-дългия " бичи пазар " от Втората международна война, съгласно водещи статистици на Уолстрийт.

Това е окуражаващ сивмол, защото е симптом, че има живот в този пазар, сподели Сам Стовал, основен капиталов експерт в CFRA Research.

Продължителният оптимизъм на пазара стартира през март 2009 година, незабавно откакто финансовата рецесия заличи над половината от цената на необятния американски борсов показател S&P 500.

Когато котировките спаднат с минимум 20% по отношение на предходния си връх те излизат от " бичия пазар " и влизат в " мечия пазар ".

Сегашният " бичи пазар " стартира на фона на незабавните ограничения, взети от Управлението за федерален запас (УФР), което вкара супер ниски лихви и се опита да насърчи в допълнение вложенията посредством покупки на облигации за милиарди долари по стратегия известна като количествено облекчение (QE).

Този " бичи пазар " стартира при толкоз ниски лихви, каквито не е имало при никой различен " бичи пазар ", сподели Стовал. Това даде подтик на икономическото развиване, както и на повишението на облагите, добави той.

Акциите на Уолстрийт заобиколиха огромни спадове, макар че УФР приключва политиката на " лесни пари ".

Котировките получиха спомагателна поддръжка в края на 2017 година, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и републиканците от Конгреса съумяха да прокарат промяна, която понижи налога върху корпоративната облага от 35% на 21 %.

Това докара до голямо покачване на облагите. Компаниите от S&P 500 регистрираха скок на облагите си за второто тримесечие от близо 25% на акция по отношение на година по-рано, съгласно FactSet.

Рискове за бичия пазар?

Колко още може да продължи бичият пазар? " Бичите пазари не умират от напреднала възраст, те умират от страхове, " сподели Стовал, съгласно който рецесията е най-големият риск за " бичия пазар ".

Много анализатори обаче към момента са уверени, че стопанската система на Съединени американски щати ще остане мощна и ще избегне спада още известно време.

Пазарът да вземем за пример към момента наподобява е в положение " да изчакаме и да забележим " дали ще настъпи възможното икономическо закъснение поради митата макар множеството дейности на Тръмп против водещи търговски сътрудници.

Бих бил по-притеснен, в случай че финансовите резултати на фирмите или в случай че водещите стопански индикатори отчетат закъснение. Тогава може да се мисли за завършек на цикъла, сподели Арт Хоугън основен пълководец по пазарните въпроси в B. Riley FBR.

" Не се тормозя за продължителността на " бичия пазар ", добави той.

Ключовите опасности за този пазар включват УФР, което е по средата на интервал на покачване на лихвите. Това пък тормози анализаторите, защото то може в последна сметка да вдигне лихвите по кредитирането до проблематични нива. Едно от опасенията е, че непредвиден скок на инфлацията може да накара УФР да форсира покачването на лихвите си и по този начин да провокира разтърсвания в международната стопанска система.

Въпреки поредицата покачвания на ставките американските водещи лихвени нива към момента са в границите 1,75 - 2%. Според Стовал лихвените нива ще би трябвало да надвишат минимум с 1,5 % инфлацията или да доближат към 4 %, с цел да извадят от релсите борсовите котировки.

Високата пазарна капитализация на фирмите също е притеснителна. Днес съотношението на цената на акциите по отношение на корпоративните облаги е относително високо в историческа вероятност и е в същия диапазон като през 2007 година преди финансовата рецесия.

Това съответствие обаче е много под нивото преди спукването на балона на интернет фирмите от края на 90-те.

Тези нива наподобяват сносно, много по-добре, в сравнение с при започване на годината, сподели основният икономист на FTN Financial Крис Лоу.

Той отбелязва, че корпоративните облаги са се повишили след намаляването на налозите, като добави, че облагите на борсата тази година регистрират закъснение, макар че облагите на фирмите са страхотни.

Източник: Франс прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР