Подкрепата на Федерална република Германия за реализация на българските външнополитически

...
Подкрепата на Федерална република Германия за реализация на българските външнополитически
Коментари Харесай

Президентът удостои германския посланик Кристоф Айххорн с ор...

Подкрепата на Федерална република Германия за реализация на българските външнополитически цели в процеса на европейска интеграция, присъединението ни към Шенген и към Организацията за икономическо съдействие и развиване е изключително скъпа за България. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 отличи посланика на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн с медал „ Мадарски конник “ първа степен. Дипломатът бе почетен с държавното отличие за изключително огромните му заслуги за укрепването и развиването на българо-германските връзки.

 

„ За мен е същинско наслаждение да отлича освен един прелестен немски посланик, само че и огромен другар на България “, акцентира президентът в словото си и означи, че в границите на своя мандат у нас с сила и безрезервност дипломат  Айххорн е съумял да даде спомагателен подтик за възходящото развиване на връзките сред България и Федерална република Германия на високо и най-високо политическо равнище.



Румен Радев открои възходящия макар компликациите, подбудени от пандемията от COVID-19, стокообмен сред България и Германия, който доближава 10 милиарда евро. По думите на президента това се дължи значително и на интензивността на дипломат Айххорн, неговите срещи и поддръжка за немския и българския бизнес, както и интензивният му продан с Германо-българската индустриално-търговска камара.

 

„ Отношенията сред България и Германия надалеч надвишават търговско-икономическото ни съдействие “, акцентира още президентът Радев и посочи отличните двустранни връзки и взаимоотношение в региона на образованието, науката и културата, които дават опция на младежите в България да се допрян до хубостта и благосъстоянието на немските език и просвета.



На церемонията на „ Дондуков “ 2 Румен Радев означи и смисъла на огромната българската общественост във Федерална република Германия за развиването на двустранните връзки. Стотиците хиляди български жители, които учат и работят в Германия, способстват за още по-голямо задълбочаване на връзките сред двата другарски народа.

Посланик Кристоф Айххорн благодари за оказаната респект и за българското гостолюбие, което е срещнал по време на своя мандат. По думите му в българо-германските връзки имат огромен капацитет, който може да се осъществя с поддръжката на двете страни. Дипломатът означи също по този начин, че единствено дружно европейските страни могат да преодолеят големите провокации, пред които са изправени през днешния ден Европа и светът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР