Подходящата стратегия и правилното управление на интелектуалната собственост подпомагат бизнеса

...
Подходящата стратегия и правилното управление на интелектуалната собственост подпомагат бизнеса
Коментари Харесай

В Патентно ведомство през 2017 г. са постановени 4294 решения за национална регистрация на марки


Подходящата тактика и вярното ръководство на интелектуалната благосъстоятелност подкрепят бизнеса и на тях би трябвало да се гледа като на инвестиция, а не като на разход. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на полемика отдадена на Световният ден на интелектуалната благосъстоятелност под наслов „ Европейската промяна в комерсиалните марки “. Събитието беше проведено от Патентно ведомство.

„ Бързото развиване на технологиите постанова на бизнеса да се преориентира към нововъведенията, само че крайната цел за нас, като държавно управление, е постигането на образован напредък с развиване на изобретенията и образуване на стопанска система, учредена на знанието “, акцентира Борисов, представен от пресцентъра на министерство на стопанската система. Той добави, че главното предизвикателство пред дребните и междинни предприятия от другите браншове на стопанската система е да съумеят да покачат своята иновативност и да подобрят конкурентоспособността си на съответните пазари.

Зам.-министър Борисов разясни, че стопанската система на знанието изисква мощна просвета и повече висококвалифицирани фрагменти, а вложението в ново познание е обвързвано с не дребен финансов запас от предприятията “, уточни Борисов. Той добави, че е необходим разговор сред научните звена и бизнеса, както и механизми, които да подтикват частните вложения. „ Защитата на интелектуалната благосъстоятелност е от огромно значение за развиването на актуалния бизнес и за стопанската система на знанието, по тази причина е безусловно належащо българските предприятия да се усещат предпазени против възможни похищения върху тяхната интелектуална благосъстоятелност на националния и интернационалните пазари “, посочи Борисов.

Председателят на Патентно ведомство доктор Петко Николов, от своя страна съобщи, че от февруари 2018 година са стартирали шест нови електронни услуги, създадени напълно за потребностите на актуалните и бъдещите представители по индустриална благосъстоятелност. „ В тази връзка бих желал да отбележа, че техният сбор към този момент е 35 услуги, като за последните 4 години във ведомството има подадени над 15 000 електронни заявки, което съставлява близо 60% от общия брой декларирани услуги за този интервал “, акцентира Николов.

От месец май тази година Патентно ведомство ще вкара и още една нова електронна услуга, с която се дава опцията за търсене на фигуративни търговски марки. Новата електронна услуга употребява технология за различаване на изображения за намиране на сходни марки. Търсенето се прави въз основата на изображение, качено в системата, която прави съпоставяне с изображенията, предоставени от офисите, интегрирани към тази функционалност и подрежда резултатите по отношение на сходството им.

През 2017 година във Ведомството са постъпили 4530 поръчки и са постановени 4294 решения за национална регистрация на марки, от които 4147 са от български и 383 от непознати заявители. За допускане на действието им на територията на Република България са постъпили 1577 интернационалните регистрации по реда на Мадридската конвенция и Протокола към нея. През годината от български заявители са подадени 173 поръчки за интернационална регистрация по реда на Мадридската конвенция и Протокола, както и 28 поръчки за териториално уголемение.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР