Подготвят се законови промени заради предстоящото ни влизане в чакалнята

...
Подготвят се законови промени заради предстоящото ни влизане в чакалнята
Коментари Харесай

Ще се промени ли курсът евро/лев при влизането ни в чакалнята на еврозоната?

Подготвят се законови промени поради идното ни влизане в чакалнята за еврозоната.
Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната Премиерът добави, че страната ни се готви интензивно за брекзит без контракт
Те дават опция по пътя към приемане на еврото формалният курс евро/лев да бъде контрактуван с останалите страни в еврозоната.

В изискванията на Валутен ръб курсът евро/лев е закрепен на 1,95583 лв. за едно евро.

Пътят на България към по този начин наречената " чакалня за еврото " обаче минава през съглашение с останалите страни членки в еврозоната, Дания и Европейската централна банка за това какъв да бъде курсът лев/евро в бъдеще.
„ Фич ”: България в еврозоната – не и преди 2023 година Според рейтинговата организация Чехия, Полша и Унгария скоро няма да погледнат към единната валута
Според икономисти опцията курсът евро/лев да бъде изменен на доктрина същуствува, тъй като става въпрос за договаряния.

Естония и Литва, които също имаха валутни бордове преди участието в еврозоната резервираха курса си r в последна сметка техните жители не усетиха никава смяна в тяхната покупателна мощ на локалната валута.
Анализаторите са безапелационни, че позицията ни по отношенеи на това какъв да бъде валутния курс би трябвало да е твърда – да се запише в закона, че няма да одобряваме искане за смяна на курса.

В позиция финнасовото министерство и централната банка обясниха: „ Не се слага под въпрос настоящият режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото “.

Валутният курс на лв. към еврото не е променян от 1999 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР