Подготвят се законодателни промени, които да позволят изваждането на небитовите

...
Подготвят се законодателни промени, които да позволят изваждането на небитовите
Коментари Харесай

И най-малкият бизнес ще купува ток на свободния пазар


Подготвят се законодателни промени, които да разрешат изваждането на небитовите консуматори от контролирания на свободния енергиен пазар. Това разгласи ръководителят на регулатора Иван Иванов по време на разискването в Народното събрание на годишния отчет за 2019-а на Комисията за енергийно и водно контролиране, представен от БНР.

До първи юли следващата година се чака пазарът на електрическата сила на едро да бъде либерализиран.

Валентин Николов от ГЕРБ означи като основни енергийни политики през миналата година намаляването на цената на газа с договарянето ѝ сред публичния снабдител " Булгаргаз " и " Газпромекспорт " и основаването на газовата борса.

Предстои и либерализация на пазара на едро:

" Така че не битовите консуматори към този момент да излязат на свободния пазар и това няма да бъде страшна стъпка за тях, тъй като цената на свободния пазар е доста по-ниска сега от цената, която КЕВР е определила ".

Таско Ерменков от Българска социалистическа партия обаче видя и дефекти в активността на регулатора:

" Какво става с инспекциите, които трябваше да бъдат направени по връзките на подозренията за операция на Българската самостоятелна електроенергийна борса, тъй като това касае цената на електрическата енергия за огромните промишлени предприятия ".

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи:

" До 1 юли 2021 година би трябвало да се реализира либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия като належащо изискване с цел да последва нотификация на механизма за потенциал, който дава опция на огромните български въглищни централи да продължат да действат най-малко до 1 юли 2025 година "

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР