Подготвят се промени в наредбата относно използването на средства от

...
Подготвят се промени в наредбата относно използването на средства от
Коментари Харесай

Готвят се промени, свързани с финансирането на лечение на деца

Подготвят се промени в наредбата по отношение на потреблението на средства от наличните набирателни и дарителски сметки за лекуване на децата и в наредбата за заплащането на лекуването на деца в чужбина от НЗОК . Това сподели в границите на парламентарния надзор министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев .

Целта е измененията да бъдат обнародвани до края на август в " Държавен вестник ", а от септември да са в действие.

Той напомни, че през последните седмици има градивен разговор по тематиката сред Министерство на здравеопазването, НЗОК, родителите на деца с онкохематологични болести и представители на лечебни заведения , в които те се лекуват.

Предлага се отсега нататък в процедурите пред НЗОК по отношение на одобряването на финансиране на лекуване на деца по едната разпоредба да не се изследва и да не се взема поради по никакъв метод въпроса за съществуването или неналичието на набирателна или дарителска сметка в интерес на лекуването.

Ще се усъвършенства обсегът на документите , периодите за подаването им, както и взаимоотношенията сред обособените лечебни заведения и институциите при обезпечаване на нужните лекарствени артикули. Родителите няма да се занимават повече с документи , изясни министърът.-->

Процедурите и редът ще бъдат усъвършенствани, тъй че да се обезпечи нужното лекуване на децата освен за тези болести, а и за тези болести, които изискват повтарящо се лекуване на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да вършат своите поръчки за по-дълъг интервал от време, от 3 до 6 месеца , като възнамеряват нужните количества и ги договарят с притежателите и търговците, тъй че да не се стига до дефицит или липса на лекарствени артикули .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР