Подготвят им обвинения за престъпления против националната сигурностЗа финансиране на

...
Подготвят им обвинения за престъпления против националната сигурностЗа финансиране на
Коментари Харесай

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас

Подготвят им обвинявания за закононарушения срещу националната сигурност


За финансиране на тероризъм присъдите са от 3 до 12 година затвор

 Зам.-главният прокурор Иван Гешев изясни пред публицисти по какъв начин е работила мрежата в България. Снимка: Пламен Стоименов Зам.-главният прокурор Иван Гешев изясни пред публицисти по какъв начин е работила мрежата в България. Снимка: Пламен Стоименов
Спецпрокурори и сътрудници на ГДБОП и ДАНС задържаха 43-ма души при акция против противозаконна мрежа за финансиране на тероризъм. Начело на групата бил сирийски жител, който е задържан в София.

Зад решетките са както българи, по този начин и чужденци, взели участие в мрежата. Под управлението на спецпрокуратурата се организираха разпити и обиски в 7 града в страната – София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Разследването почнало преди към една година, когато от ДАНС и ГДБОП засекли нерегламентирани парични преводи по метода “хавала ” (виж стр. 3). Оказало се, че българската мрежа е част от интернационална проведена незаконна група, която прави противозаконни финансови интервенции, в това число и свързани с финансиране на тероризъм.

Терористични дейности или подготовка за тях не са били открити при следенето на групировката. Сириецът, за който се счита, че е държал контрола върху незаконната мрежа у нас, бил хванат в контакт с лица, извършващи подкрепяне на интернационалните терористични организации, както и с такива, свързани с финансиране на тероризъм и други закононарушения.

Арестуваните над 40 души към този момент са в ареста единствено за 24 часа. Тепърва наблюдаващите прокурори ще преценяват за кои от тях има доказателства, с цел да бъдат подведени под отговорност. Разследването се води по текстове от Глава І от Наказателния кодекс за закононарушения срещу републиката, прецизираха от спецпрокуратурата. Спрод член 108а, алинея 2 който по какъвто и да е метод, директно или индиректно събира или дава финансови или други средства, като знае или допуска, че те ще бъдат употребявани напълно или отчасти от организация или група, която прави или си слага за цел за прави терористични действия се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 12 години.

Преди акцията от спецсъда са били получени над 130 позволения за претършуване на 50 адреса на жилища и офиси. Проверени са били 26 автомобила и са обискирани 50 души. Разследващите са намерили и иззели документи, 32 000 евро и други движимости, употребявани от групата.

По същата система на заплащания


Разследват канал към Австрия


Специализираната прокуратура и ГДБОП разрушиха през 2017 година канал за незаконни преселници от Турция към Унгария и Австрия, по който заплащанията вървели по същата система “хавала ”. Тогава в София, Видин и Лом бяха задържани осем нашенски каналджии. В някои случаи те прехвърляли мигрантите с лодки през Дунава в Румъния, а в други – през зелената граница в Сърбия. Преселникът от Ирак или Афганистан плащал в Турция към 4000 евро, а българските каналджии получавали за прекосяването му през наша територия от 600 до 1000 евро. Плащали им чужденци, живеещи от години в София.

За каналджийство


11 месеца затвор за сириец, превеждал кюрди

 Вилата в Своге, в която се криели кюрдските бежанци от Ирак. Снимка: Министерство на вътрешните работи Вилата в Своге, в която се криели кюрдските бежанци от Ирак. Снимка: Министерство на вътрешните работи
Сириец и двама софиянци ще лежат в затвор, тъй като са помогнали на 24 чужденци, измежду които и 8 деца под 16-годишна възраст да влязат незаконно в България. Тримата поели групата от иракските жители от кюрдски генезис на турската граница. На 20 август м.г. я превозили до махала “Ромча ” в село Владо Тричков, община Своге. За превоза до селото, подсъдимите употребявали “Крайслер Вояджер ” и такси.

Сириецът е с филантропичен статут в България и е с адресна регистрация в Харманли. Той е наказан на 11 месеца при “строг ” режим на изтърпяване. Двамата българи са наказани на по 3 месеца затвор условно. Присъдата е наложена след съглашение с Районната прокуратура в Своге.

С заплащания „ на почтена дума ” финансират преселнците


Системата „ хавала “ е от времето на Синбад Мореплавателя


Печалбата за хавалдарите е към 5%

 Преселниците плащали на хавалдари в Истанбул и минавали незаконно границата ни без да носят пари и скъпоценности. Снимка: Булфото Преселниците плащали на хавалдари в Истанбул и минавали незаконно границата ни без да носят пари и скъпоценности. Снимка: Булфото
Системата за прекачване на пари “хавала ” съществува от епохи, като се счита, че е основана от индуси, евреи, араби и перси, с цел да обслужва комерсиалните връзки сред Европа и Азия. Създадена е поради несигурните пътища по суша и море. През 8-9 век – времето на Синбад Мореправлателя и Али Баба и 40-те разбойници, керваните и корабите са пътували без търговците да носят в себе си кесии със злато. Разплащанията за стоката са ставали от точката на товарене й до точката на разтоварване при специфични хора, наречени хавалдари. Те могат да бъдат оприличени на сегашните лихвари, само че без негативния смисъл на думата, защото потребителите им постоянно са оставали удовлетворени от услугите им.

Схемата на деяние е елементарна и в основата й са доверието и дадената дума. Преди да тръгне за стока, търговецът от Багдад отива при своя хавалдар, който против избрана сума му дава специфичен знак – код или квитанция. С този нишан при хавалдар в Кайро, Триполи или Мароко багдатският търговец може да си получи парите. Печалбата за хавалдарите е към 5%, като те се схващат между тях по какъв начин да я удържат – дали при даването, или приемането на парите. На сходен принцип са построени голям брой днешни пощенски и други интернационалните системи за разплащания.

Реално при тази система липсва парична трансакция, която да може да бъде проследена, защото всеки хавалдар заплаща със лични пари. Така през XX и изключително през XXІ век “хавала ” става отличен метод за финансиране на противозаконни действия, в това число и на терористични организации. По оценка на американските управляващи по тази скица са били пренесени милиарди долари в страни като Пакистан, Афганистан, Сомалия и други

Системата “хавала ” се употребява от десетилетия в България от арабски студенти, които следват у нас. Смята се, че от няколко години посредством нея по целия свят се заплаща прехвърлянето на незаконни бежанци, като най-големите хавалдарски офиси са в Истанбул. Плащанията стават там, а при минаването през границите мигрантите не носят пари, тъй като могат да им ги конфискуват.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: От 100 до 300 милиарда евро минават през мрежата


“Такава мрежа от лица съществува в съвсем всички европейски страни. Имаме информация и за страни отвън Европейски Съюз. Разплащанията, които минават през тази мрежа от хавалдари, годишно е сред 100 и 300 милиарда евро ”. Това изясни пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев и направи съпоставяне с финансови преводи на “Уестърн Юниън ”. Зам.-главният прокурор изясни схемата като даде образец с финансист, който заплаща за всевъзможни противозаконни действия, в това число на терористични организации отвън територията на България.

“За да няма спекулации, още един път ще кажа, че не става въпрос за очевидни терористични дейности на територията на страната ”, акцентира зам.-главният прокурор. Той изясни, че това досъдебно произвеждане е едно от първите с толкоз доста участници в страна от Европейския съюз и че по случая е имало продан на информация с партньорски служби.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР