Подготвя се промяна в законодателството, с която да се забрани

...
Подготвя се промяна в законодателството, с която да се забрани
Коментари Харесай

Подготвя се едногодишна забрана за внос на боклук

Подготвя се смяна в законодателството, с която да се забрани вносът на отпадък в България за период от една година. Това заяви в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Вчера за възможен мораториум заприказва министър председателят Бойко Борисов. Той даде период на министрите до седмица да ревизират дали подобен може да бъде въведен. Какво сподели Борисов вижте във видео тук.

Повод за подготвяната мярка е почналото интернационално следствие за нерегламентиран импорт на отпадък от Италия.

Василева сподели, че се приготвят текстове на законопроект, който да бъде утвърден от депутатите. Според нея едногодишният период е задоволителен, с цел да се извършат инспекциите на всички горивни съоръжения, да се види дали те затварят устройствата за видеонаблюдение и дали съблюдават така наречен бездънен Оценка на въздействието върху околната среда.

По думите й, ще се наложат съвещания с адвокати и с Европейската комисия, тъй като в Европейски Съюз работят ясни регламенти за трансграничния транспорт на боклуци, които България към този момент е приела. Запитана дали Европейски Съюз няма да наложи реципрочни ограничения и да забрани износа на отпадък от България, Василева отговори, че всичко е въпрос на договаряния.

" Въпросът е дали използването е реалност и дали има противозаконни дейности. Ако има, те би трябвало да бъдат осъдени ", сподели Василева.

В началото на декември карабинерите в Милано задържаха противозаконен товар от 815 тона отпадък, предопределен за България. Открити бяха 582 бали боклуци, натоварени в 17 вагона, а комерсиалната им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хиляди евро. След в началото отказване на казуса бяха открити нарушавания в съхранението и преработката на боклуци от Италия в Плевен и Враца. Последва инспекция на прокуратурата. Още през декември Българска социалистическа партия изиска възбрана за импорт на отпадък от страни отвън Европейски Съюз.

Вчера в обширна обява, отдадена на бизнеса с отпадъците, " Медиапул писа ", че последната публична статистика за вноса на рискови и неопасни боклуци в България е за 2017 година а импортираните количества са над 150 000 тона. Основният метод на оползотворяване е изгаряне за произвеждане на сила. В последните години най-вече отпадъци у нас идват от Италия и Англия. От тези страни главно се внася и така наречен RDF – боклуци, които се употребяват като гориво главно от циментовите фабрики в страната, а от скоро и от топлофикации, свързвани с Христо Ковачки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР