Подготви Христо ГеоргиевНа 18 юни се навършват 95 години от

...
Подготви Христо ГеоргиевНа 18 юни се навършват 95 години от
Коментари Харесай

Как Измирлиев стана Смирненски

Подготви Христо Георгиев

На 18 юни се навършват 95 години от гибелта на Христо Смирненски, а на 17 септември тази година - и 120 година от рождението му. Едно жизнерадостно българче, което "жълтата гостенка " отнася със себе си едвам няколко години откакто то навършва пълноправие. Един младеж - талантлив стихотворец. Сътвореното от него оставя значима диря в нашата просвета и история, тачат го всички българи, без злобни намеци и клюки, както си е нормално по българските ширини и дължини. Защото той е не просто извънреден занаятчия на словото, освен същински болшевик по сърце и душа, възпяващ с цялата си безрезервност и гений залповете на "Аврора " и огнедишащото сърце на революцията - Москва, само че и гальовен лирик на бедните и унизени български братчета на Гаврош. Незлобливият му смях и публицистичният му жлъч докарват не една и две безсънни нощи на тогавашните, а и на днешните управници на отечеството ни - в случай че, несъмнено, го четат. За кого от тях можем да кажем, че не се отнася изумителната "Приказка за стълбата "! Обемистото за 24-те му години живот творчество и през днешния ден е обичано, а видни литературни критици не стопират да се удивляват и да проучват гения му. Името на този младеж е Христо Смирненски.
Днес няма да се занимаваме със кавги, а ви предлагаме частички от разбори на видни откриватели на творчеството на Смирненски, мемоари за него и къси мнения на български именити създатели за този свръхестествен български стихотворец.

Христо БРЪЗИЦОВ:
Из мемоарната книга "При огромни хора по халат и чехли ", изд. "Христо Г. Данов ", 1976 година

Когато на 1 януари 1917 година излезе първият брой на седмичното литературно хумористично списание "Смях и сълзи ", в него не се съобщаваше публицистичният състав; той бе обявен чак в бр. 30 и бяха оповестени имената на Христо Смирненски, Христо Бръзицов и Никола Граблашов. Ако би се съобщили имената в бр. т, нямаше да е упоменато името Христо Смирненски, а на Христо Измирлиев... Защото тогава Измирлиев още не бе се превъплътил в Смирненски. Как стана това?
Вече казахме, че списанието бе с изключение на хумористично, още и литературно. И беше естествено да печати и "сериозни " произведения (макар Смирненски да твърдеше, че от хумора по-сериозно няма). И по този начин, по едно време Христо Измирлиев, който се подписваше с псевдонима Ведбал (и някои други), изиска да излее тъгата си по гибелта на един собствен другар, погубен на фронта. Но по какъв начин да подпише такова тъжно стихотворение с псевдонима Ведбал? Още като видят името, почват да хихикат... Набраха се и една-две "сериозни " тематики, очевидно създателят трябваше да излезе с друго име, различен псевдоним. Но какъв? Труден е изборът на второ име, когато то ще те съпровожда цялостен живот и ще затрупа вечно първото ти име. Кой знаеше първите имена на Елин Пелин, Чудомир, Ран Босилек...
Когато измежду приятелите редактори Измирлиев повдигна своя въпрос - някой му предложи да излезе с гражданското си име: Христо Измирлиев. Но той побърза да възрази:
- Измирлиев... доста непоетично... Това звучи като софийската бакалница "Измир " против битпазар.
От дума на дума се стигна до откритието, че турското Измир на гръцки звучи Смирна, което от своя страна... звучи поетически. И по този начин бе "кръстен " без поп нашият общ другар - общобългарски - Христо Измирлиев на Христо Смирненски, с цел да премине в българското вековечие.

Проф. Светозар ИГОВ:
Из публикацията "Виртуозният стихотворец Христо Смирненски "

Христо Смирненски съумява по този начин млад да се изяви като виртуоз на българския стих, тъй като влиза в българската лирика, поел щафетата на стиха от своите блестящи прародители - символистите. Сам Смирненски е освен възпитаник и правоприемник на символизма, само че и въплъщава в поезията си ред от каноните на символистичната поетика. На първо място - изразната лекост и музикалността на стиха. Известно е, че сливането на стиха с музиката е един от девизите на символизма, изразен от френския стихотворец Пол Верлен. А "вродената " (според Атанас Далчев) благозвучност на Смирненски е една от най-очевидните и най-вече подчертавани от рецензията характерности на неговата лирика.
И в региона на поетическата стилистика Смирненски е правилен възпитаник на символизма. Той освен използва нормалните за символистите обилни, комплицирани прилагателни (от рода на "огнеструйни ", "огнедишащи ", "лунносребърни ", "златолюспест ", "златозвездна ", "сребролунна "), само че и присъщи облици и настроения на символизма ( "теменужен остров в лунносребърни води ", "воала на здрач тъмносин ", "есенни цветя ", "морни гърди ", "привечер лятна наметна отново с погребален плащ рамена ").
...Музиката на Смирненски е музика на тръбни звуци и духови оркестри. Това е музика на "улицата многогласна ", а не камерната музика на неговите прародители
/www.souhssz.com/probna/patron-na-uchilishchjeto/spomeni-za-poeta/

Ст. н. с. тт ст. Свилен КАРОЛЕВ:
Из "Гео Милев и Христо Смирненски -две задочни срещи (и една на живо) "

И внезапно, някак напълно ненадейно, Гео Милев държи траурно слово при опелото в "Свети Крал " (днешната черква "Света Неделя ") над мъртвия Христо Смирненски - ненавършилия 25 години стихотворец, любимеца на пролетариата. За страдание липсват архивни документални данни за точните думи на Гео Милев. Никой не ги е записал тогава, а и е напълно естествено в подобен миг на тъга и мъка измежду присъстващите. Най-общо смисъла на казаното предават някои мемоари на очевидци на събитието, сюрпризирани като всички в храма, че Гео Милев държи траурно слово в този миг. Словото на Гео Милев евентуално е било непринудено, неподготвено (а Гео е бил виртуоз на словесната импровизация) и най-изненадани са били явно самите близки на Христо Смирненски, членовете на неговото семейство. "Изведнъж всичко стихна - написа в загатна си сестрата на Христо Смирненски Надежда Измирлиева - пред олтара стоеше Гео Милев. Силно разчувствуван, с откровена тъга и печал той приказва за живота и творчеството на рано починалия пролетарски стихотворец. Краткото му трогателно слово развълнува и трогна всички. Дълбоко скърбеше Гео Милев за ранната гибел на Смирненски - жертва на капиталистическите условия в страната. "
За тази задочна среща сред Гео Милев и Христо Смирненски, сред които е застанала гибелта, си спомня и съвременникът Коста Георгиев: "Опелото в черквата "Свети Крал " преди малко бе привършило. Пред потъналите в тъга фенове на поета ненадейно се изправи Гео Милев. В занемелия храм прозвуча неговият трогателен глас. Той приказва за тежката загуба, която понася българската лирика със гибелта на Смирненски, приказва за неговите блестящи качества на извънреден стихотворец.
И Гео Милев беше пристигнал да се поклони пред тленните остатъци на Смирненски, само че той се сбогува с него не като нас - продължава загатна си К. Георгиев, - това бе директно след девети юни 1923 година. Време, когато не всеки имаше кураж да каже какво мисли. " От преврата са минали десетина дни, избухнали са юнските протести, погубен след жестоки мъчения е министър-председателят Александър Стамболийски, избити са също редица водачи и дейци на Земеделския съюз. Новата власт е открила надзор над страната, смазвайки с кръв и репресии всяка опозиция. В такава конюнктура се състои поклонението в "Свети Крал " и се организира траурното шествие до гробищата при погребението на Смирненски, събрало хиляди хора. Нима новата власт ще остави без контрол това събитие? Не и в страната от тези мракобесни години, в тогавашното "отечество ", дума, която самичък Гео Милев ще сложи в презрителни кавички. А и самичък Христо Смирненски е писал приживе такива унищожителни сатирично-хумористични произведения против водачите и политиката на старите буржоазни партии и против някои от пристигналите в този момент на власт съучастници в преврата "сговористи " и от дълго време, с изключение на с пролетарската си лирика, си е заслужил тяхната солидарна злоба. И още нещо - дали присъединяване на Гео Милев в траурното събитие, словото му над мъртвия Смирненски нямат отношение към съдбовното и трагично за самия него нанагорнище към неговата персонална житейска и гражданска Голгота в оставащите му две години живот, преди самичък "безследно да изчезне ", садистично убит без съд и присъда от фашизоидните "неотговорни фактори "?
geomilev.com

Стефан ПРОДЕВ:
Из есето "Момчето, наречено Смирненски "

Животът му е съвсем непреживян, надълбоко драматичен и в това време не познавам по-весело момче от него в нашата лирика. Дори и най-горчивите сълзи не могат да затъмнят усмивката на очите му. В тях постоянно има нещо слънчево, готово да утеши и стопли душата, да я извади от мрака на битието. В това отношение той не наподобява на нито един от своите български събратя...
София е творила и твори какво ли не, само че по-велик стихотворец от него не е сътворила. Това гениално момче, изскокнало напряко от камъка й, е най-милата й рожба....
Талантът му избухна, с цел да ни направи жители. Той раздра селската риза на нацията и й даде чувството, че е част от света.
Неслучайно най-хубавите стихотворения за пролетарската гражданска война се родиха в София. "Йохан " и "Руският Прометей " изпревариха мнозина. Да не приказваме за "Приказка за стълбата ", която изпревари всички. Чрез нея момчето прекрачи и продължава да крачи в нашето време. Тази страшна приказка е неговото наследство. Най-чистото и най-жестокото наследство, което едно общество може да получи.
"Есента на думите ", изд. "Захарий Стоянов ", Университетско издателство "Св. Кл. Охридски ", 2004 година
***
smirnenskihristo.blog.bg/lichni-dnevnici/

Антон СТРАШИМИРОВ:
Голям стихотворец е Смирненски, в действителност огромен стихотворец..., слънчевото дете на българската лирика. Артистично безгрижен... и столичен безгрижник с фантазията по "вечна любов, безконечна истина на света ".

Георги БАКАЛОВ:
Млад, пресен, апетитен гений, в шеметната разноцветност на свои истински краски и облици... А формата - приказност от огнеструйни облици и картини.
Неговото творчество е "празничен ден " в българската литература. Аз съм във екстаз от стиховете му. Този младеж занапред ще разгъне своите огромни креативен благоприятни условия. Крупна мощ е това.

Георги КАРАСЛАВОВ:
С същинско удивление се отнасяше Вапцаров към творчеството на Христо Смирненски. Вдъхновяваше се от заразителния възторг на неговите стихотворения, учудваше се на неговата версификационна техника, на удивителната му съобразителност в региона на хумора. Поразяваше го неудържимата работливост на рано починалия стихотворец, безкрайното многообразие на тематиката му. Той смяташе, че Смирненски е едно феноменално събитие в нашата национална литература, и споделяше, че в случай че беше стихотворец на една велика нация, името му би гърмяло по четирите краища на света. Вапцаров ценеше високо освен боевите песни на Смирненски... Вапцаров поставяше на високо ниво и ония негови песни, които засягаха по-интимно живота, страданията и душевните прекарвания на елементарните елементарни хора, на служащите, на жителите на крайните квартали. Той се учеше от Смирненски, само че се учеше по своему, креативен...

Туше ДЕЛИИВАНОВ:
непосредствен родственик на Смирненски
Измирлиевци са страдали в битката за българското духовно възобновление. Бащата на това момче е затварян, съден и малтретиран в тези битки от турските управляващи по подстрекателства на гъркомани и на гръцките владици. Измирлиевци са почитан жанр от всички кукушани - българи.

Светослав МИНКОВ:
С Христо Смирненски се срещнах през 1921 година в редакцията на хумористичното списание "Българан ", където беше редактор. Самата редакция се намираше в една дребна стаичка на печатницата. Имаше единствено 2-3 стола, няколко календара по стените и елементарна разкривена маса, отрупана със остарели клишета.
Ведбал се явяваше в редакцията нормално по обяд и още с влизането започваше да се майтапи и подмята закачки към служащите и сътрудниците на списанието. Винаги радостен, вдъхновен и лирично надъхан, той преглеждаше получените по пощата ръкописи и се заливаше с добросърдечен смях при прочитане на някое криво-ляво стихотворение, което по-късно декламираше с възторг пред всички нас.
Той беше роден стихотворец и непостижим импровизатор. Във всеки момент можеше да напише стихотворение на каквато и да е тематика. Творческата тъга беше неразбираема за него. Той се майтапеше в рими, сърдеше се даже в рими.

Александър ЖЕНДОВ:
1917 година бях възпитаник в V клас на III ючбунарска софийска гимназия. Между другото рисувах и карикатури на възпитаници и учители и минавах за карикатурист. Това ме вкара в редакцията на "Смях и сълзи ". Редакторите - все мои връстници, също гимназисти. Нямаха карикатурист. Най-авторитетният сред тях, безмълвно приет отличник, беше Христо Измирлиев - Ведбал.
Не си припомням Христо да се е оплакал, че времето не му стига. Почти половината от материала за всеки брой на "Смях и сълзи " се пишеше от него. Всяка седмица той печаташе и в "Българан ". Повече от страница стихове и прозаичност, и въпреки че програмата на Техническото учебно заведение беше надалеч по-тежка от гимназиалната, беше доста добър възпитаник, постоянен и с висок триумф.

Николай ЛИЛИЕВ:
Малко е да се каже, че Христо Смирненски заема изключително място в нашата лирика, че със своето изкуство носи нещо ново, нещо свое в тая лирика, че е значително друг даже от Димитър Полянов, с който го сродява идентичният взор върху света, че качествено неговото творчество, което обогатява читателя, като му разрешава да вижда международните промени в нова светлина, е нов стадий в нейното развиване... Толкова директно, толкоз откровено и чисто звучат даже най-случайните стихотворения на Христо Смирненски.
Съвършенството в художествеността на формата, което изтича от смислеността на наличието, тая точност на стиха, тая ритмика, която вълнува и увлича и най-немузикалното ухо, са още едно доказателство, че пролетарската лирика у нас се е развивала не по пътя на отрицанието на предишните стадии въобще в развиването на българската лирика, че е споявала тези стадии, обогатявала ги е с нови ритмически единици, с нови облици, които в никой случай не са самоцелни, с нови рими, вливала е нов абстрактен смисъл в тяхното наличие. Така поетиката на Христо Смирненски със своите възторжени ударения - една от нейните особености, които красят българското стихосложение - намира надълбоко пояснение. Думите, които не служат единствено да запълнят стихотворния размер, са пречупени през характерността на поета и са получили нов смисъл - и тоя, който са имали до момента, и тоя, който им е придало новото време.

Крум КЮЛЯВКОВ:
Из книгата "Спомени за Христо Смирненски "

Майката на Смирненски споделя на Кюлявков: Вчера се усещаше по-добре. Белки му оказват помощ медикаментите... Имаше и приятели, той се майтапеше с тях, приказваше. И лицето му се поизмени... Стана някак по-добро. Ех, господи, рекох си, нима имаме шанс. А той, сиромашкият, няма, няма, па току огледа в часовника - кой знае за какво по този начин постоянно го гледаше. Но вечерта още веднъж тежко му падна. Започна тежко да диша, гледаме: няма избавление. Някои споделяха, че няма да изкара и нощта. Въртиме се към него, а той отвреме-навреме току ни огледа и отново зажумява. Днес сутринта, към шест и половина, се помъчи да се повдигне от възглавницата. Наведох се над него.
- Искаш ли нещо, Христо?
- Молив и хартия.
А едвам, едвам приказва, едвам го слушам. Даваме му молив и хартия. Мъчи се нещо да запише, мъчи се и току изпусна молива и ми падна на ръцете. И свърши. Свърши благото, измъчено чадо.

Тома ИЗМИРЛИЕВ:
Христо Юнкер, сп. "Звънар ", I (1924), бр. 8.
Невероятно, само че факт! Христо е ученик на военното... на негово величество учебно заведение. Две години следва той там и приключи с чин: запасен портупей юнкер!
Тесни бяха казармените стени за волния дух на Христо и той не можа да устои: напусна учебното заведение - без пагони и калъчка!
Но и в учебното заведение той бе в непрекъснат спор с началниците си заради своята "недисциплинираност ".
Устроят вечеринка. Ведбал е постоянно пръв на сцената със своите импровизации.
- Хумореска - викат другарите му от партера. И Христо им сервира такава смешка, че всички се споглеждат смутени.
- Постъпих в гимназията - изключиха ме, отидох в търновското учебно заведение - също, тате ме изпрати във френския лицей - оскубах брадата на един "фрер ", най-сетне татко ми се отчая от мен и ми сподели: "То се видяло, че от тебе човек няма да стане, ами аз да те пратя във военното учебно заведение, та барем офицер да станеш. "
Но всичко това той разправя с такава незлобливост, че даже и намиращите се в салона офицери се смеят.
В същата къща живееха няколко близки фамилии. Малките Жорж и Женя постоянно идваха при Христо.
При тях той се забравяше.
- Бате Христо, нарисувай ми един демон!
Бате Христо ги помилва по косите със свойствената си топла приветлива усмивка, вземе молив и тетрадка и им нарисува "дявол " - съвсем всеки път угоен чернокапец с дълги-дълги рога на челото.
- Бате Христо, има ли живи дяволи?
- Има, има - дори прекалено много - отвърне Христо и несъзнателно обръща влажни очи към прилежащия двор, където "дяволът в потури " ругае някой служащ.
- Ами ти видял ли си?
- Видял съм, зер!
- Къде има дяволи, бе бате?
По-голямата Женя се намесва авторитетно:
- В зоологическата градина, несъмнено.
- Не, не - в св. Синод!
Милият Христо! Той не подозираше дори, че единствено две-три седмици по-късно тия "дяволи от светия синод " ще ходатайстват при архидявола да "успокои неверната му душа! "



Цветарка


Тази вечер Витоша е така загадъчна и нежна -
като виолетов остров в лунносребърни води,
и над смътния й гребен, като че ли в болежка безнадеждна,
се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди.

И колосален и запъхтян, скрил в гранитната си пазва
хиляди души разрушени - глъхне празничния град
и под лунно покривало с шепот чудноват той споделя
повестите безутешни на вседневен маскарад.

А из улицата шумна, под гирлянди електрични,
ето дребната цветарка бърза от локал в локал,
де оркестрите разливат плавни звукове ритмични
и от тях се рони като че ли скрита тъга и тъга.

С погледа обезпокоен и мокър на прокудена нимфа
сред масите пристъпя и предлага страхливо тя:
златожълти хризантеми в кошничка кокетно дребна
и усмивката смирена по рубинени уста.

Върху стройното й тяло, върху младостта й цветна,
като черни пипала се плъзгат погледи отвсякъде
и в усмивки иронични блика мисъл неприветна,
че цветята се купуват, а и тя е чудноват цвет.

И оркестърът въздъхва, стихват плачущи акомпанименти,
гаснат, млъкват, само че още веднъж гръмват те по даден знак,
понесат се нависоко волнокрили, смели, горди
и се спуснат постепенно, гладко като мек прелестен сняг.

Но от маса къмто маса свойта кошничка демонстрира
светлокосата госпожица с взор неясен и нерад,
а колосален и запъхтян, скрил в студената си пазва
хиляди души разрушени - дебне каменния град.
От цикъла "Децата на града "

Юноша

Аз не зная за какво съм на тоз свят роден,
не попитах за какво ще умра,
тук пристигнах запленен и от сивия ден,
и от цветната майска зора.

Поздравих пролетта, поздравих младостта
и възхитен разтворих очи,
с цел да срещна Живота по друм от цветя
в каляска от лунни лъчи.

Но не пролет и химн около мен позвъни,
не поръси ме ябълков цвят:
пред раззинали бездни до черни стени
окова ме изверг чужд.

И през облаци завист и демонска примамка
черна сянка съзрях да пълзи -
златолюспест колос се изправи измежду кръв,
измежду морета от кръв и сълзи.

В полумрака видях изтерзани лица,
вред зачух плачове като в сън
и жестока закана на гневни сърца
се преплете с оковния звън.

Аз познах свойте братя във рабски кортеж,
угнетени от Златний телец;
и човешкия Дух - обруган, окован,
аз го зърнах под трънен венец.

И наежен от мрака на тази земя,
закопнях, запламтях и зова:
- Ах, блеснете, пожари, измежду ледна тъма!
Загърмете, стоманени слова!

Нека пламне земята за гуляй чужд,
дано гръм да трещи, да разрушава!
Барикаден пожар върху робския свят!
Ураган, вихър от души!...

И тогава - залюбен в тълпите, покорен
от лъчите на нова зора, -
без да запитвам за какво съм на тоз свят роден,
аз ще знам защо да умра.

"Работнически вестник ", 2 септември 1922

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР