Шпага на цар Борис III с вграден в нея орден За храброст показа НВИМ

...
Подготвената специално за 6 май - Деня на храбростта и
Коментари Харесай

Подготвената специално за 6 май - Деня на храбростта и Празник на Българската армия, изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“ могат да разгледат посетителите на Националния военноисторически музей (НВИМ), предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на армията.

„Изложбата е посветена на първото българско отличие – орден „За храброст“, на неговите кавалери и на начинът, по който този орден преплита своята история с историята на днешния празник. Именно датата 23 април по стар стил, 6 май по нов с течението на годините се превръща в празник на Българската армия, е започнало своето развитие като Ден на кавалерите на ордена за храброст“, каза Деяна Костова от НВИМ.

Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата са представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника е пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

Деяна Костова посочи, че посетителите ще могат да научат много за историята на въоръжените сили до наши дни, но също така и да се запознаят с две от временните им изложби, освен тази, която екипът им създал специално за този празник и с изложбата „Армията във време на промени“. „Тя акцентира върху съвременното развитие на Българската армия“, посочи тя.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР