Подготовката за изборите в чужбина върви постоянно. От Русия имаме

...
Подготовката за изборите в чужбина върви постоянно. От Русия имаме
Коментари Харесай

МВнР: Възможно е да се стигне до решение в Украйна избори да не се организират

" Подготовката за изборите в чужбина върви непрекъснато. От Русия имаме позволение за избори, там ще организираме избори в двете ни представителства в Москва и Санкт Петербург. Това би покрило потребностите на българската общественост. За Украйна не е ясна обстановката, зависи от ситуацията ", съобщи пред Българска национална телевизия служебният външен министър Николай Милков.

" Възможно е да се стигне до решение там избори да не се провеждат заради военния риск. Това ще зависи и от интензивността на българската общественост в Западна Украйна и Одеска област. Висока изборна интензивност може да се чака в степента, в която е действително това да стане и в България, добави Милков. Имаме подготвеност за сред 150 и 200 000 души, които могат да се явят на тези избори като гласоподаватели ", заяви Милков.

" Отношенията сред България и Русия се развиват в доста тясна рамка в ситуацията, че Русия води война в Украйна, че се придържаме към интернационалното право и в тази рамка нямаме доста огромно поле за маневриране. Вътре в рамката в случай че има опция за възстановяване на действието на нашите задачи там, бихме могли да преглеждаме някакви благоприятни условия, само че възможностите не са огромни ", добави Милков.

" Отношенията по отношение на Русия в България са много поляризирани и всяко покачване на техническа мярка в публичното пространство поражда реакции ", акцентира служебният външен министър.

Според него, е добре да заобикаляме ненужно напрежение с Русия.

" С РСМ имаме късмет да разгадаем проблеми, които са съществували от десетилетия, само че не бяха третирани съществено. Сега тези проблеми не са решени, само че имаме механизъм, признат от българския парламент, става дума за френското предложение, признат е от Народното събрание РСМ и пред нас има необятно поле за продължение на работата за изчистване на противоречивите въпроси ", разяснява той връзките със Скопие.

" Има изгледи за такова усъвършенстване, що се отнася за работата ни с държавното управление на РСМ, безпокойствие будят опитите на опозицията да употребяват за разнообразни цели настройките на част от популацията. Има сили, които със мощна опозиция издигат подправена алтернатива – европейско участие или идентичността на РСМ. Това не е по този начин, европейското участие е обвързвано с преоценка на предишното и редица пропагандни клишета. Всяка страна преди да влезе в Европейски Съюз би трябвало да се раздели с част от тези подправени парадигми в историческия развой, безапелационен е Милков. Този катарзис очевидно би трябвало да се изживее и там. Ще ми се в РСМ да се образува народен консенсус, не можем да разчитаме и приказваме единствено с една политическа партия, на нас ни е нужно да приказваме като страна с страна, акцентира Милков. Да не стане по този начин, че хората с българско съзнание в РСМ да изгубят вярата в институциите, които са призвани да пазят и техните права ", сподели Милков.

Според него институциите там не би трябвало да бъдат употребявани за репресивни цели.

" Нуждаем се от доста обяснения от нашите македонски сътрудници. Ако има сигнали за нарушавания ние ще реагираме уместно. Следим обстановката с нараснало внимание и подаваме сигнали, че би трябвало да се въздържаме от практики в предишното ", сподели Милков, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР