Подготовката на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за двата

...
Подготовката на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за двата
Коментари Харесай

500 млн. лв. ще струва подготовката на мрежата за двата ядрени проекта

Подготовката на мрежата на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за двата нуклеарни плана в АЕЦ „ Козлодуй “ и АЕЦ „ Белене “ ще коства общо 500 млн. лева Това съобщи изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев пред публицисти по време на конференцията " Българската атомна енергетика ", проведена от " Булатом ". 

По думите му за нова нуклеарна мощ в " Козлодуй " има подготвена инфраструктура, като се постанова възобновяване на подстанцията, а за двата нови нуклеарни блока в " Белене " и включването им в мрежата ще е нужна нова подстанция и електропровод от 100 км, който ще коства 70 млн. лева

ЕСО е подготвен със сюжет за развиването и на двата плана, само че Цачев добавя, че новите базови мощности би трябвало да бъдат с необятен диапазон на контролиране на дневна база.

Те би трябвало да могат да трансформират мощността си и да вземат участие в балансирането и регулирането на системата “.

Той изясни, че в границите на 15 минути блоковете би трябвало да трансформират своята мощ в съществени диапазони за да задоволяват и балансират електроенергийната система.

Основно значение на нуклеарните мощности, имайки поради навлизането на ВЕИ-тата в енергийния микс, е обезпечаването на инерцията в системата “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР