Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план,

...
Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план,
Коментари Харесай

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Подготовката на България за участие в еврозоната върви по проект, удостоверява финансовият министър и вицепремиер Асен Василев в публикация, оповестена в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки. Очаква се напролет да започва осведомителна акция, с цел да се приготви обществеността за прекосяването към еврото като национална валута. В нея обаче не се загатва дата за прекосяване към еврото, въпреки че самият Василев неведнъж е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

По думите на финансовия министър техническата работа по процеса върви по проект, а предстоящата акция цели да осведоми хората и бизнеса за идната промяна на валутата, която " по никакъв метод няма да заплаши стабилността на финансовата система. "

След представянето на проектобюджета за 2022 година от Василев предходната седмица опозицията в лицето на ГЕРБ и някои икономисти показаха отзиви, че заложеният за тази година дефициит от близо 6 милиарда лв. ни отдалечава от проектите за приемане в еврозоната.

В публикацията за банковия бюлетин Василев обръща внимание на основната роля на банките за икономическия напредък, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за към 3 милиарда лв., както и финансиране на недостига. Това най-вероятно ще наложи излизане на интернационалните дългови пазари, разяснява Василев, само че дава обещание емисионната политика на държавното управление да бъде предвидима.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР