Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план.

...
Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план.
Коментари Харесай

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Подготовката на България за участие в еврозоната върви по проект. Това излиза наяве от публикация на вицепремиера Асен Василев, оповестена в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки. През пролетта и лятото се чака осведомителна акция, с цел да се приготви обществеността за прекосяването към еврото като национална валута.

В обявата на вицепремиера Асен Василев не се загатва дата за прекосяването от лев към евро, само че неведнъж той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

От публикацията на Василев излиза наяве, че техническата работа по процеса върви по проект, а предстоящата акция цели да осведоми хората и бизнеса за идната промяна на валутата, която по никакъв метод няма да заплаши стабилността на финансовата система.

Василев обръща внимание на основната роля на банките за икономическия напредък, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за към 3 милиарда лв., както и финансиране на недостига. Това най-вероятно ще наложи излизане на интернационалните дългови пазари, разяснява Василев, като акцентира, че емисионната политика на държавното управление ще бъде предвидима.

В Бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки има и публикация на гуверньора Димитър Радев, в която той акцентира стабилността на банковата система.

" От източник на проблеми в предишното, в този момент системата е в основата на стабилността " - акцентира Радев. За следващ път той напомня, че високите равнища на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, поради който Централната банка ползва нужните политики.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР