Под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков, се

...
Под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков, се
Коментари Харесай

Комисията за контрол на епидемиите във Видин проведе заседание

Под председателството на регионалния шеф на Видин Момчил Станков, се организира съвещание на Областната комисия за надзор на епидемиите, епизоотиите и зоонозните болести. На съвещанието бе показана информация за епизоотичната конюнктура във връзка с болестта Инфлуенца по птиците в Република България и ограничения за попречване пораждане на болестта на територията на област Видин.

Представители на Областна дирекция по сигурност на храните – Видин осведомиха за огнище на болестта високо патогенна инфлуенца по птиците открито в птицефермата в гр. Славяново, Плевенско. Стана ясно, че на територията на област Видин в промишлените животновъдни обекта във Върголия и с. Дъбравка, няма налични птици. Ветеринарните експерти обясниха, че до края на месец февруари не се чака зареждане с яйца на промишленото птицевъдство в региона. От четирите птицевъдни обекта с комерсиална устременост в гр. Дунавци, с. Новоселци и с. Слана бара, съществуване на птици има единствено в този в гр. Дунавци.

На провелото се съвещание бе взето решение да се проведат съвещания на общинските епизоотични комисии с информативен темперамент във връзка с болестта Инфлуенца по птиците и да се набележат ограничения, целящи недопускане разпространяването на заболяването по птиците на територията на област Видин. Предвижда се разяснителна акция измежду популацията и в по-малките обитаеми места.

По отношение болестта Африканска чума по свинете, ветеринарните експерти осведомиха, че от началото на годината до в този момент е открито съществуване на болестта единствено при едно открито умряло диво прасе. Изследвани са 407 отстреляни диви свине и всички са негативни за съществуване на АЧС. Стана ясно още, че продължава вземането на следени проби от индустриалната плантация в гр.Дунавци. Представена бе информация и за регистрацията на животновъдни обекти вид „ заден двор “, като подадените до в този момент заявки са 1743, от които 1409 са записаните, а другите са в развой на обработка. Ветеринарните експерти означиха, че се вижда дисциплиниране на хората по повод персоналните им стопанства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР