Под осеяните с вятърни мелници блата на Нидерландия се намира

...
Под осеяните с вятърни мелници блата на Нидерландия се намира
Коментари Харесай

Запаси от 450 млрд. куб. м: Европа не може да използва най-г...

Под осеяните с вятърни мелници блата на Нидерландия се намира най-големият в Европа ресурс от природен газ. Голямото находище Гронинген има задоволително необработен потенциал, с цел да размени още тази зима огромна част от горивото, което Германия внасяше от Русия, се споделя в просторен материал на „ Блумбърг “.

Вместо това находището е в развой на затваряне, а Нидерландия отхвърля апелите да изпомпва повече, даже когато Европа се готви за може би най-тежката си зима след Втората международна война. Причината: холандските управляващи не желаят да рискуват да провокират ответни реакции от страна на жителите, като нарушат обещанията си.

От 1963 година Гронинген е главен източник на газ за Европа. Дори и след половин век, към момента има ресурси от към 450 милиарда кубически метра газ, които могат да бъдат извлечени - на стойност към 1 трилион $. Според „ Шел “, един от двамата съществени сътрудници, участващи в употребата, има опция за рандеман на към 50 милиарда кубически метра годишно повече, в сравнение с се добива сега.

Местните поданици обаче настояват, че континентът би трябвало да търси другаде „ синьо гориво “. 50-годишният Вилнур Холаар, който живее в Гронинген от съвсем две десетилетия, към момента се вълнува от метода, по който длъжностните лица са пренебрегнали опасенията му. „ Когато купих тази къща през 2004 година, тя беше замък “, споделя Холлаар за дома си, издигнат през 1926 година, с витражи и детайлна каменна зидария. Но сходно на хиляди къщи в региона, тя е развалена от земетресенията; цялостна е с пукнатини и фасадата потъва. „ Къщата ми се трансформира в руина “, споделя той.

Холандският министър на минното дело Ханс Вийлбриф декларира, че е рисково да се продължи добива, само че че страната не може да подценява страданията в други елементи на Европа. Липсата на газ „ може да ни принуди да вземем това решение “, споделя той и прибавя, че това може да се окаже проблем за сигурността, в случай че лечебните заведения, учебните заведения и домовете не могат да се отопляват вярно.

Русия, която осигуряваше към една трета от вноса на природен газ в Европа, преди да нахлуе в Украйна, ограничи доставките в отговор на глобите. А неотдавнашните детонации по газопровода „ Северен поток “ на процедура затвърдиха пониженото равнище на потоците към Германия. Допълнителният поток, който съгласно оценките на „ Шел “ може да бъде пуснат в употреба съвсем незабавно, ще бъде повече от задоволителен, с цел да размени 46 милиарда куб. м, които Германия е внесла от Русия предходната година.

Нидерландски публични лица обявиха, че в случай че Германия се нуждае от повече сила, по-безопасният вид би бил да се удължи в допълнение животът на атомните ѝ централи. Германия отвори вратата за сходен ход, който би бил поврат в политиката, в случай че бъде прибавен. Миналия месец държавното управление съобщи, че две уреди, планувани за закриване, ще бъдат в употреба и след тази година, в случай че се наложи.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон съобщи наскоро, че Нидерландия би трябвало да преразгледа решението си за затваряне на „ Гронинген “, а Вийлбриф е бил притискан и от сътрудници от други страни от Европейски Съюз, само че към този момент страната държи на позицията си. Министър-председателят Марк Рюте не изключва изцяло опцията за потребление на Гронинген за увеличение на доставките, само че „ единствено в краен случай, в случай че всичко се обърка “, споделя той, а това не е належащо сега.

Гронинген записва първите си слаби земетресения през 1986 година Оттогава са регистрирани още стотици. Въпреки че множеството от тях са неоткриваеми, с изключение на благодарение на уреди, през 2012 година провинцията е наранена от земетресение с магнитуд 3,6, което води до хиляди искове за материални вреди. От 2014 година нидерландското държавно управление постанова все по-строги ограничавания върху добива от находището и добивът спада от 54 милиарда куб. м през 2013 година до предстоящите 4,5 милиарда куб. м през тази година.

Според Института за минни вреди в Гронинген най-малко 127 000 от почти 327 000 жилища в района са получили някакви вреди. От 2012 година насам в региона са съборени над 3300 здания, защото земетресенията са ги създали рискови, оповестява нидерландската телевизия NOS.

През 2019 година Рюте сервира обществено опрощение пред Народното събрание, само че нидерландското държавно управление към момента страда от обвиняванията, че е било безчувствено към недоволствата и щастливо да завоюва доходи. Находището е донесло обща облага от 428 милиарда евро (422 милиарда долара), от които холандската страна е получила 363,7 милиарда евро през последните 60 години, съгласно вестник „ Хет финансиеле дагблад “.

Около Гронинген пристрастеностите са огромни. На Холаар е препоръчано обезщетение от едвам 12 000 евро за вредите, нанесени на дома му в Рудешол. Той счита, че цената на къщата му е спаднала с 550 000 евро, и твърди, че е бил наказан за закани към инспектора, който я оценявал.

69-годишният Алберт Хейдема се пенсионира, откакто е работил като сътрудник за битка с трафика на опиати, и в този момент е ръководител на локална инициативна група, наречена Ons Laand, която се бори против това, което той назовава „ неправда “, с която съгласно него се сблъсква Гронинген. Още през 2015 година контрольор му споделил, че къщата му в Апингидам е „ счупена на половина “, само че от този момент той чака публично решение за срутване. Той акцентира тежкото състояние на региона, като демонстрира фотоси на развалени къщи, купища документи и градския земетръсен измервателен апарат, който записва всяка осцилация. „ Земетресенията в действителност ти влизат в кожата “, споделя той. „ През нощта всеки тон ме разсънва. Чувствам се нерешителен в личната си къща “.

Затрудненията на Гронинген завоюваха благосклонностите на от ден на ден холандски гласоподаватели и даже провокираха присмиване на държавното управление от известен ефирен водещ, чийто коментар за обстановката се популяризира в интернет.

Вийлбриф признава, че през годините нидерландското държавно управление е подвело хора като Холаар. Заедно с Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) - предприятието на „ Шел “ и „ ЕксънМобил “, което стопанисва находището - държавното управление към този момент е изплатило 1,65 милиарда евро обезщетения. Но това е дребна част от това, което желаят жителите. Въпреки че поема част от виновността от името на държавното управление, Вийлбриф желае „ Шел “ и „ ЕксънМобил “ да играят по-голяма роля в обезщетенията. „ Те са изцяло виновни - както и ние като страна - за тези вреди и за укрепването на къщите “, споделя той.

„ Шел “ „ оказва цялостно подпомагане “ на управляващите за затваряне на находището във допустимо най-кратък период и е „ изцяло наясно “ с отговорността си, написа представителят Тим Кезер в отговор на въпроси, изпратен по електронната поща. „ NAM е виновна за всички разноски, свързани със земетресението " и постоянно компенсира вредите от земетресението и укрепването, належащо за сигурността, споделя той. „ ЕксънМобил “ не отговори на въпросите на „ Блумбърг “, изпратени по електронната поща, а NAM отхвърли да разяснява ролята си в компенсирането и препрати запитванията към „ Шел “ и „ ЕксънМобил “.

Вместо да усили добива на газ, Нидерландия отстрани рестриктивните мерки за електроцентралите, работещи с въглища, с цел да обезпечи енергийна сигурност, присъединявайки се към други членове на Европейски Съюз, които се обръщат към мощно замърсяващото гориво. Освен това тя удвои потенциала за импорт на полутечен природен газ и изпълни газовите складове, с цел да подсигурява, че те ще бъдат 80% цялостни преди зимата.

Ситуацията през тази зима може да е „ по-скоро безвредна “, споделя Вийлбриф, само че той е по-притеснен за това, което ще се случи по-късно. „ Ако източите изцяло тези запаси поради студената зима, по какъв начин ще ги напълните още веднъж? “, пита той.

Много от жителите на Гронинген се приготвят, че държавното управление ще промени решението си и в последна сметка ще усили добива, защото натискът нараства. „ Дори това да ме убие, ще продължа да се боря “, споделя Холаар. „ Имам остаряло куче, остаряла майка и разрушена къща. Това е всичко, което мога да изгубя “. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР