Под мрачния метален поглед на конникът Александър Велики 3000 души

...
Под мрачния метален поглед на конникът Александър Велики 3000 души
Коментари Харесай

Завършиха протестите за „защита на гръцкия характер на Македония“


Под мрачния железен взор на конникът Александър Велики 3000 души се събраха покрай родното място на древногръцкия държател, с цел да призоват Гърция да заеме твърда позиция пред някогашната югославска република Македония в договарянията за името й.

Мирният митинг в северното село Пела беше измежду най-възловите 25 събития, проведени в провинциални градове в цяла Гърция от хардлайнери, които се опълчиха на потреблението на каквото и да било име, съдържащо терминът „ Македония “. Протестът беше отразен от редица гръцки и македонски медии, измежду които Катимерини и МИА.

Роденят през IV век Александър Велики е управлявал античното царство на Македония, по-голямата част от което по-късно станало гръцка провинция на Македония.

Тъй като Македония закупи самостоятелност от някогашна Югославия през 90-те години на предишния век, гръцкото държавно управление настоя, че това име допуска териториална рекламация за провинцията.

"Уважавайте историята, уважавайте Гърция", бе изписано на знаме на митинга на площада в село Пела, на към миля от руините на античното населено място, където се е родил великият военачалник. Друг надпис гласеше: "Ти си роден македонец, няма да „ станеш “ такъв".
 3 000 души се събраха в родното място на Александър Македонски 3 000 души се събраха в родното място на Александър Македонски / БГНЕС
Между присъстващите бяха водачът на гръцката партия Съюз на централистите Василис Левендис и префекта на региона Централна Македония, Апостолос Сисикостас.

"Комитетът за битка с гръцкия темперамент на Македония" разгласи, че жителите от прилежащата страна организират следващата борба за гръцкия темперамент на Македония.

Полицията попречва трима телевизионни публицисти от Македония да отразят митингите, базирайки се на опасения за тяхната сигурност. По-рано министерството на външните работи на Македония предизвести жителите си да заобикалят местата за осъществяване на митингите.

Македония и Гърция започнаха договаряния тази година, с цел да прекратят 27-годишния си спор за името, което попречи на напъните на македонската страна да се причисли към НАТО и Европейския съюз.

Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи, че е подготвен да промени името на страната си. Гръцки формален представител обаче предизвести предходната седмица, че вероятностите за подписване на договорка в границите на няколко дни са намалели.

Правителството на Македония в Скопие отхвърли, че има проекти за гръцката провинция. Атина съобщи, че името Македония също по този начин съставлява завещаното древногръцко завещание от Александър, който стартира от северна Гърция, с цел да построи империя, достигаща до Индия.

Един от участниците в митинга Евгения Саригианиду съобщи, че се надява митингът да затвърди формалната позиция на Гърция в договарянията.

"Не мисля, че договарянията са завършили, тъй като те могат да бъдат повлияни от бъдещи събития - като нашата реакция сега", сподели тя.

Новите имена за републиката, които понастоящем се разискват, включват Нова или Северна Македония.

Организаторите на митинга отхвърлят всяко включване на думата "Македония" и желаят бъдещето съглашение да бъде утвърдено посредством референдум в Гърция, както македонското държавно управление даде обещание да направи.

Те се радват на поддръжката на авторитетната черква в Гърция, с доста свещеници и възпитаници от неделни учебни заведения измежду присъстващите в Пела.

62-годишният преподавател Вангелис Воскидис сподели: “Протестът е "най-малкото, което можем да създадем за нашата страна. Вярвам, че има единствено една Македония, която е гръцка", сподели той. Наш дълг е да упражним напън, тъй че името Македония да не се даде на съседите ни".

В двете страни митингите започнаха още при започване на новите договаряния за името. Повече от 100 000 души участваха на митинг в Атина през февруари. /БГНЕС/
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР