Под мотото Пристанище на разнообразието хърватският град Риека, разположен на

...
Под мотото Пристанище на разнообразието хърватският град Риека, разположен на
Коментари Харесай

Риека прие щафетата на Европейска столица на културата 2020

 Под мотото " Пристанище на разнообразието " хърватският град Риека, ситуиран на брега на Адриатическо море, откри преди дни програмата на " Rijeka 2020 - Европейска столица на културата. Тя стартира на 31 януари 2020 година и завърши на 2 февруари 2020 година, като централните събития и самата гала се организираха на 1 февруари 2020 година

Освен хърватския град, през 2020-та и ирландският град Голуей е Европейска столица на културата, като откриването там следва. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера. На предаването на щафетата в Пловдив на 12 януари участваха заместник-кметовете на Риека – Никола Иваниш и на Голуей – Донал Лайънс.

В отговор на визитата и по покана на Войко Обернел, Кмет на град Риека, присъединяване в откриващите събития в Риека – ЕСК 2020 г взеха Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, Светлана Куюмджиева – артистичен шеф на Отечествен фронт " Пловдив 2019 " и Гина Кафеджиян - заместник-директор " Програма " на Фондацията. Българското Министерство на културата също имаше свои представители, в лицето на заместник-министър Амелия Гешева и   директорът по интернационално съдействие Петър Миладинов, които взеха присъединяване и в извършената по същото време сесия на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа под мотото " Повишаване на културата за стабилно развиване " и разкриване на " Риека -  Европейска столица на културата 2020.

В първия ден на откриващия уикенд българските посетители, дружно с представителите на всички ЕСК, посетиха серия по-малки събития от програмата в центъра на града, в които участваха хорове, улични музиканти, танцьори и други Същата вечер бе открита най-новата изложбена зала – Музей на актуалното изкуство, основана особено за самодейността ЕСК, която приключи с банкет, даван от Кмета Войко Обернел в постройката на Общината.

Официалната гала се състоя в събота - 01.02.2020 година в Хърватския народен спектакъл " Ivan Zajc " и включваше голям брой приветствени слова, измежду които и на българския еврокомисар Мария Габриел, театрални осъществявания на знакови реализатори на града, на Симфоничният оркестър на Риека, както и фрагменти от типичен творби, някои от които писани особено за събитието.

Под мотото " Пристанище на разнообразието " програмата на " Rijeka 2020 " подчертава върху три тематики: водата, работата и миграцията. Главното събитие, наречено " Индустриална опера ", се състоя в събота вечерта на пристанището на Риека, емблематично място за идентичността на града и знак на неговата отвореност към света. Проявата споделя историята на Риека и показва града като пристанище на многообразието. Под този лозунг ще бъдат проведени културните прояви в Риека през цялата година. " Индустриална опера " е комбиниране от звуци на града, на шума, на промишлеността, на типичен музикални принадлежности, на хорови осъществявания и на камбанен звън, както и на звуците на самата аудитория, която взе участие интензивно в шоуто.

Риека има богато и трагично историческо минало. Принадлежал е на разнообразни страни - като се стартира от Австро-Унгарската империя, премине се през анексирането от Италия, след това през нацистката окупация, консолидираното към Югославия, преди да стане част от самостоятелна Хърватия.

Риека има 120 000 поданици, пазещи загатна за времето, когато градът беше проспериращо промишлено пристанище с известни корабостроителници, потърпевши тежко по време на войната за самостоятелност на Хърватия. Градът е трети по величина в страната и е първият  хърватски град, определен за Европейска столица на културата. Риека е апетитен като " ослепителен образец за приемливост и мултикултурализъм " за всички европейски градове. Днес градът залага на туризма и културните прояви, с цел да оздрави стопанската система си.

По време на визитата си в Риека, пловдивските представители организираха и голям брой срещи и диалози с представители на културните институти от мрежата EUNIC, с градовете от мрежата ЕСК, сътрудниците от EU-Japan Fest, както и с представители на града - хазаин.

Въпреки проливния дъжд на тържествата участваха няколко хиляди души. Стотици деца, актьори, танцьори и артисти участваха в другите спектакли през целия денонощно.

Зрителите съумяха да се насладят на доста концерти, един от които се състоя в историческата постройка на рибния пазар. Благодарение на апаратура с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се срещнат и с новата история на Риека.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР