Под игото е първата мащабна продукция на държавната Българска кинематография

...
Под игото е първата мащабна продукция на държавната Българска кинематография
Коментари Харесай

Състои се премиерата на филма Под игото

" Под игото " е първата огромна продукция на държавната Българска кинематография и комунистическото държавно управление влага в нея обилни средства, разчитайки на агитационен резултат. Режисурата е предоставена на Дако Даковски, някогашен партизанин, който учи във Всесъюзния държавен институт по кинематография в Москва и показва кино лентата като своя дипломна работа там. В продукцията вземат участие руски експерти, а съветник на режисьора е Сергей Василиев, един от режисьорите на известния агитационен филм „ Чапаев “. По това време Василиев прави огледи тук-там за фотоси на сниманата малко по-късно съветско-българска копродукция „ Героите на Шипка “.
Участие в " Под игото " взимат доста от известните по това време театрални артисти, съвсем всички студенти във Висшето театрално учебно заведение, поданици на селата, в които се снима, както и военни елементи, в това число кавалерийски. Сред статистите е и шестгодишната бъдеща певица Силви Вартан, съгласно която точно присъединяване във кино лентата я подтиква към театралната кариера.
Композитор на кино лентата е Филип Кутев, а музиката се извършва от Софийската филхармония и от ръководения от него Държавен отбор за песни и танци. Участници в ансамбъла са главната част от статистите в сцената със седянката.
Външните фотоси на филми са направени в Копривщица, както и в региона на Троянския манастир и средногорското село Петрич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР