„Почувствах бръснача и като видях кръвта по ръцете на акушерката,

...
„Почувствах бръснача и като видях кръвта по ръцете на акушерката,
Коментари Харесай

За женското обрязване от първо лице

„ Почувствах бръснача и като видях кръвта по ръцете на акушерката, щях да умра. Около месец не можех да влизам в банята, тъй като раната при досег с вода бе извънредно мъчителна. “

Това е част от описа на 16-годишната Амани Шамех, която с смут си спомня деня, в който е подложена на така наречен женско обрязване (традиционна процедура по отчасти или цялостно премахване на външните полови органи на жените). При Амани процедурата е осъществена по изключително нечовечен метод – органът за приятност е срязан с бръснач, написа woman.bg. Но нейната история не е изолиран случай, а процедура, обред, даже традиция, става известно, на в действителност доста места по света.

Случаят на Амани е от дребното село Ауад Сараж в Египет – страна, която не разрешава гениталното обрязване при дамите през 2008 година и го криминализира през 2016 година Практиката обаче до ден сегашен си остава необятно публикуван обред, който служи и за доказателство за целомъдрието на момичето. И не е обвързван единствено с вяра, ползват я както мюсюлмани, по този начин и християни, по този начин и евреи, също и представители на разнообразни африкански вярвания.

Местните настояват, че мъжете избират дамите им да са обрязани и постоянно изискват младите булки да преминат през интервенцията. По-лошото обаче е, че ужасяващата процедура към момента намира последователи измежду възрастни дами, които освен това са изпитали жестокостта й върху самите себе си.

„ Всяко момиче би трябвало да бъде обрязано. Това са традициите ни “, твърди Зейнеб, майката на Амани.

В прилежащо село тези обичаи също се съблюдават. Там локалните помнят случай, при който младо момиче е получило инфектиране, в резултат на което не е можело да има деца. А на въпрос за какво разрешава това да се случва на нейните деца и внуци стара жена, привърженичка на ритуала, декларира „ Това е орис! “.

Практиката, единствено при мисълта за която на девойките в Западния свят им се изправя косата, за жалост, е публикувана в целия свят. Според отчета на УНИЦЕФ от 2016 година над 200 млн. девойки сa станали почтени жертви на злокобния обред. Женското обрязване е публикувано в 30 страни, като половината от тези 200 млн. случая са регистрирани в три страни – Индонезия, Египет и Етиопия. Изследването вади доста грозни обстоятелства на бял свят - към 44 млн. от претърпелите мъчителната процедура са на възраст под 15 години.

В Йемен 85 % от представителките на нежния пол минават под ножа в първата седмица от живота си. "Безполезно е момичето да стачкува и да отхвърля да легне под ножа, тъй като решението е взето още при раждането. Единственото, което то може да направи, е да се моли да я боли по-малко ", описват млади девойки.

„ В страни като Сомалия, Джибути и Гвинея тази процедура е универсална. Ако сте родена момиче в една от тези страни, има 90 % възможност да бъдете подложена на процедурата “, показва Клаудия Каппа, която е взела участие в създаването на отчета. А за жалост, до ден сегашен не може да бъде открит точният брой на дамите, които минават през процедурата. Смята се, че случаите на обрязани дами са доста повече, защото от доста страни липсват надеждни данни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР