Почти всяка клетка в човешкото тяло има свой 24-часов биологичен

...
Почти всяка клетка в човешкото тяло има свой 24-часов биологичен
Коментари Харесай

Времето на хранене оказва огромно влияние – вижте как и защо

Почти всяка клетка в човешкото тяло има собствен 24-часов биологичен "часовник " и проучване на Медицинския факултет Перелман на университета на Пенсилвания демонстрира по какъв начин тези "часовници " въздействат между тях и играят основна роля в здравето и метаболизма, заяви електронното издание "МедикълЕкспрес ".
Има доста известия, че работещите на смени страдат от високи равнища на затлъстяване и диабет, тъй като вътрешните им "часовници " не се координират между тях и поради нередовния режим на хранене. Досега обаче малко бе известно за взаимоотношението сред вътрешните "часовници " и графиците на хранене, както и за въздействието върху общото здраве на организма.
С изследване, чиито резултати са оповестени в сп. "Сайънс ", екип под управлението на доктор Мичъл Лазар, професор по диабет и метаболитни болести и шеф на института за диабет, затлъстяване и метаболизъм в университета, хвърля светлина по тематиката.
"Вътрешните часовници в мозъка синхронизират часовниците на периферните тъкани и нестройността на тази система се свързва с метаболитната дисфункция ", споделя доктор Лазар.
"Как обаче околната среда и генетичните фактори управляват часовниците на периферните тъкани и дали съществува връзка сред часовниците на другите типове кафези значително е незнайно ".
Екипът на доктор Лазар основава нов модел, който целеустремено трансформира вътрешния часовник на хепатоцитите - главните чернодробни кафези. В резултат на това влияние учените следят струпване на триглицериди в кръвта, които усилват риска от сърдечни болести, диабет и сърдечни удари.
За изненада на учените се оказва, че при препрограмирането на вътрешния часовник на хепатоцитите, се нарушава метаболизма и на други типове кафези в черния дроб.
Изследователите откриват, че и часовете на хранене, и синхронизирането на вътрешния часовник на черния дроб трансформират ритъма на метаболизма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР