Почти всичко се влоши в Турция миналата година. Икономическата криза

...
Почти всичко се влоши в Турция миналата година. Икономическата криза
Коментари Харесай

Турция през 2022-а: Икономиката ще определи съдбата на авторитарния режим

Почти всичко се утежни в Турция предходната година. Икономическата рецесия се задълбочи, инфлацията набъбна стремглаво, а непрекъснато спадащата стойност на лирата направи турците по-бедни. И макар че резултатът от това е забележителен спад в известността на президента Реджеп Ердоган, считан от доста интернационалните политици за властнически водач, турската съпротива не съумя да сътвори действителна опция.

Западът и Турция

Разривът сред западния свят и Турция се задълбочи доста през 2021-а година и съгласно множеството политически прогнози това ще продължи и тази година, написа BalkanInsight. Според огромна част от специалистите по интернационална политика и стопанска система има няколко съществени фактора, които способстват за властническото лице на Турция на Ердоган.
 Турция се стреми към бързо
Турция се стреми към бързо " загърбване " на $

Финансовият министър на страната даде обещание да форсира отхвърлянето на американската валута през идващите дни

Визирайки обстановката от Източното Срединоморие до сраженията в Нагорни Карабах, интернационалните съдилища по правата на индивида акцентират, че Турция нарушава правата и свободите на хората, като съществува напълно действителен рик страната да бъде отстранена от Съвета на Европа.

Международните специалисти се притесняват, че нищо няма да се усъвършенства в Турция и през 2022-а година, защото властническото ръководство на президента Реджеп Ердоган ще продължи в същата посока.

Според мнозина политически анализатори от западния свят, политическата орис на турския президент ще бъде избрана от посоката на турската стопанска система тази година. А все още по нищо не проличава курсът на ръководство да се трансформира.
 Ердоган: Ниските лихви ще понижат инфлацията и неустойчивостта на турската лира
Ердоган: Ниските лихви ще понижат инфлацията и неустойчивостта на турската лира

Турският президент повтори, че е срещу високите лихвени проценти

Лирата

Турската лира към този момент е толкоз нестабилна, че турците изоставиха личната си валута за актив, който има известност за още по-рисков: криптовалутите, написа The Wall Street Journal при започване на тази годна.

И до момента в който лирата поевтиняваше по отношение на $ през последните три месеца на 2021-а година, размерът на търговия на турски лири против криптовалути набъбна до приблизително $1,8 милиарда на ден на три тържища, съгласно данните на Chainalysis.

Турските жители от дълго време се защищават от икономическата неустойчивост в страната като държат спестяванията си най-вече в щатски долари, евро или злато. Днес криптовалутите се трансфораха в още един инструмент, който им оказва помощ да запазят спестяванията си посред големия спад на лирата по отношение на $.

Популизмът на Ердоган

Изглежда, че Турция на президента Реджеп Таип Ердоган твърдо е решена да загърби щатския $. Процесът на дедоларизация на турската стопанска система ще се форсира през идващите седмици, оповестиха локалните медии, цитирайки министъра на финансите на страната Нуредин Небати.
 Заради безумието на Ердоган: Турците към този момент избират да пестят в криптовалути вместо в лири
Заради безумието на Ердоган: Турците към този момент избират да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 година се регистрира рекорден скок на закупени с лири криптовалути

" Правителството ще ускори конвертирането на националната валута в турски лири ", съобщи той, добавяйки, че " повече от 131 милиарда лири ($9,69 милиарда) към този момент са подадени в сметки в локална валута ", съгласно проекта за избавяне на стопанската система на страната.

През декември 2021-а година националната валута падна до рекордно ниско равнище от 18,4 лири по отношение на 1 щатски $. Лирата отслабна с цели 44% през 2021-а, макар че волатилността се успокои предишния месец, откакто държавното управление разкри новата стратегия.

През декември инфлацията в страната доближи най-високото си равнище от близо две десетилетия, достигайки 36%. Ердоган обаче се надява, че инфлацията в Турция ще спадне до едноцифрени числа до президентските и парламентарните избори, които са планувани за идната година.

Едва ли обаче президентът на Турция ще завоюва идващите избори, настояват от ден на ден политически анализатори. Защото популизмът си е популизъм, само че практиката демонстрира, че след експлоадирането на огромни стопански произшествия извънредно настоящите водачи, сколнни към авторитаризъм, рядко оцеляват.
 Мистериозният замък на Ердоган в Мармарис за $74 милиона
Мистериозният замък на Ердоган в Мармарис за $74 милиона

Това не е единственото първокласно приложение на президента
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР