Почти всички всекидневни вестници в Турция ще попаднат в ръцете

...
Почти всички всекидневни вестници в Турция ще попаднат в ръцете
Коментари Харесай

Поддръжници на Ердоган овладяват почти всички медии в Турция

Почти всички всекидневни вестници в Турция ще попаднат в ръцете на компании, подкрепящи президента Реджеп Тайип Ердоган, в случай че завършат сполучливо договарянията за продажба на медийния бизнес на " Доган холдинг " (Doğan Holding), за които групата разгласи в четвъртък пред борсата. Ден по-рано Reuters заяви, че съгласно източник от проправителствения " Демирорен холдинг " (Demiroren Holding) има реализирано единодушие за договорката, само че без да показва цена или други детайлности.

В случай че непубличният холдинг " Демирорен " купи изданията и малките екрани на " Доган ", общо 21 от 29 всекидневника, или 90% от тиражите, в страната ще се управляват от подкрепящи управляващите, пресметна левият вестник " Биргюн ". Повечето опозиционни издания симпатизират на леви партии и придвижвания и нямат необятна публика, до момента в който " Хюриет " - един от най-ценните активи от групата на " Доган " е с тираж от към 300 хиляди броя на ден и е един от малцината вестници, които не пишат искрено в интерес на Ердоган, разяснява " Ройтерс ".

Това ще стане в обстановка на мощен напън на страната над медиите след несполучливия опит за прелом от юли 2016 година По данни на Асоциацията на турските публицисти по-късно са били затворени към 130 редакции, а в пандиза се намират близо 160 публицисти.

В портфейла на " Доган холдинг " са уважаваният ежедневник " Хюриет " (Hürriyet) с неговата англоезична версия Hürriyet Daily News, както и телевизионният канал CNN Türk. В формалното известие се споделя, че са стартирани договаряния " за продажбата на всички наши съставни елементи, настоящи на пазара за печатни и образни медии, с оперативна стойност от 1.1 милиарда $ и цена на акциите 890 млн. $ без отговорностите ".

Това включва:

YAYSAT - компания за разпространение на медийни и немедийни артикули
Doğan Gazetecilik - издател на Posta и Fanatik
Doğan News Agency - самостоятелна осведомителна организация
Doğan TV Holding
DTV News and Visual Broadcasting
Doruk TV and Radio Broadcasting [CNN Türk],
Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık
Mozaik Communication Services
(Dsmart)

Придобиването им в допълнение ще затвърди медийната поддръжка за ръководещите, разяснява " Ройтерс ". Това би помогнало и за парламентарните избори през 2019 година - първите след поправките в конституцията, дали на ердоган невиждани за историята на републиката права.
" Преговорите напредват и има съглашение за придобиването ", сподели източникът на организацията. Пред " Ройтерс " представител на " Хюриет " съобщи в сряда, че " сега уведомяваме чиновниците, а след това ще има и известие за транзакцията пред Истанбулската борса ". При първите вести за договарянията акциите на " Доган холдинг " скочиха с повече от 17%, а на Hürriyet Gazetecilik - с 19%, като същият растеж се повтори и в четвъртък.

 Флагове с емблемите на част от водещите медии на холдинга.
© Reuters

Флагове с емблемите на част от водещите медии на холдинга.

" Растящо монополизиране на мнението "

Тази договорка ще означи " растящото монополизиране на мненията ", разяснява пред " Ройтерс " Андрю Финкел, дълготраен анализатор на проблемите в Турция и създател на книгата " Турция: Всеки би трябвало да научи ". " Това е краят на една ера. Доган се опита да балансира сред това да играе ролята на нещо като съпротива, само че да не прекалява, с цел да не се намеси държавното управление. "

След военния бунт от 2016 година измежду стотиците хиляди уволнени и задържани бюджетни чиновници и хора от частния бизнес са и доста публицисти, като по данни на Асоциацията на турските публицисти към януари 2018 година в пандиза са 154 техни сътрудници.

" Продажбата значи гибел за плурализма и самостоятелната публицистика във водещите турски медии ", споделя Ерол Йондероглу, локалният представител на " Репортери без граници ". " Сега към този момент държавното управление има цялостен надзор над медиите в навечерието на парламентарните избори през 2019 година В конюнктура на безпрецедентнет напън върху гражданското общество и политическата съпротива, само щепа вестници с дребни тиражи към момента оферират опция на държавната агитация. "

В обществените мрежи едни турци показват гнева си, тъй като разчитат протичащото се като стягане на контрола на Ердоган над медиите, до момента в който други споделят, че през последните години вестниците на Доган са отстъпили от опозиционните си правила.

 Поддръжници на Ердоган овладяват съвсем всички медии в Турция
© Reuters

Емблематичният Доган

Айдън Доган, който е над 80-годишен, както и медийното отделение на неговия " Доган холдинг " от дълго време се считани за част от светските среди в страната. Ердоган постоянно упреква компанията в преднамереност към неговата ислямска Партия на справедливостта и развиването (AK Party) - нещо, което притежателите отхвърлят.

През 2009 година " Доган медиа " бе санкционирана 2.5 милиарда $ за неплатени налози, което съгласно критици на ръководещите е опит да бъде унищожена рецензията против Ердоган в медиите. След това Айдън Доган бе заставен да продаде точно на " Демирорен " вестниците " Миллиет " и " Ватан ". След това те незабавно станаха проправителствени.

Миналата година Айдън Доган бе извикан в съда, с цел да му бъдат повдигнати обвинявания за контрабанда на горива. Това стана ден откакто Ердоган подлага на критика обява на " Хюриет ", твърдяща, че сред държавното управление и армията се натрупа напрежение. Доган отхвърли да и правил нещо нелегално.

Не е ясно дали това обвиняване е изиграло роля за сегашните събития и решението му да продаде медийния си бизнес. " Делото още не е завършило и виси над главата му като Дамоклев меч ", споделя източник на " Ройтерс ", непосредствен както до договарянията за договорката, по този начин и до ръководещата партия. " Не знам дали продажбата ще повлияе на хода на делото, само че би могло [делото] да е повода за продажбата ".

 Редакцията на в.
© Reuters

Редакцията на в. " Хюриет ".

Анкара ускори контрола над онлайн медиите
Турският парламент утвърди в четвъртък закон, допускащ на регулатора за радио и телевизия (RTUK) в страната да има власт и над онлайн наличието. Това ускори опасенията за спомагателни ограничавания над свободата на словото в страната.

Досега ретулаторът нямаше права над интернет пространството и някои турски малките екрани използваха това, с цел да излъчват от онлайн платформи и по този начин да заобикалят цензурата, изяснява " Ройтерс ". С поправката се основава нова обстановка, с която известни стрийминг стратегии на известните PuhuTV и BluTV, да вземем за пример, може да бъдат цензурирани при опит да бъдат излъчени по телевизия поради еротични подиуми и нецензурни изрази.

Затова която телевизия желае да излъчи наличие, основано за интернет и популяризирано единствено там, ще би трябвало първо да получи лиценз за това от RTUK. Регулаторът може да рапортува нелицензирани стратегии в наказателния съд, който да ги забрани. Това може да засегне и бизнеса на американската " Нетфликс ", която си сътрудничи за шоу с турска телевизия. RTUK е спирал или глобявал поради стратегии, в които има повече еротика, пие се алкохол и се пуши.

Допълнително, лицензирането се усложнява от това, че за него е нужно и позволение от Националната разследваща работа (MIT) и Главния директорат по сигурността (EGM). Исмет Демирдоген споделя пред " Ройтерс ", че проправителствени медии и организации получават бързо лиценз, до момента в който в други случа исе чака по година и половина.

 Медийният център на
© Reuters

Медийният център на " Доган холдинг " в Истанбул.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР