Почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са заразени

...
Почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са заразени
Коментари Харесай

Повече от 20% от кърлежите у нас са заразени с лаймска болест

Почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са инфектирани с лаймска болест. Причината са мишките, плъховете и ненапълно бездомните кучета. Трябва да се заобикалят тревни площи, а при съществуване на кърлеж е нужно да се следват рекомендациите на експертите. Това разяснява проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, в ефира на Българска национална телевизия.

" Пръскането против кърлежи е добра процедура, само че не би трябвало по-късно да е валяло, би трябвало да има поредност от сухи дни ", изясни той. Специалистът посъветва постоянно да се прибиране от разходка да се прави оглед за кърлежи и подчертава, че в случай че той е стоял малко време - до няколко часа, не може да съобщи зараза.

Районните здравни инспекции са написали в детайли на уеб страниците си по какъв начин да се реагира. Той изясни, че на здравното министерство е предоставена карта на България, на кърлежите, които предходната година са изследвали за лаймска болест.

Проф. Кантарджиев разяснява и тематиката с летните вируси и по какъв начин да се предпазим от тях. Най-важната рекомендация е храната да е добре термично обработена. " Всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в ледник, е към този момент риск за здравето ", добави здравният контрольор.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР